Λαγκάρντ: Τρεις Σημαντικές Προκλήσεις για την Ευρώπη

Λαγκάρντ: Τρεις Σημαντικές Προκλήσεις για την Ευρώπη

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, εξέφρασε φόβους για τον κατακερματισμό της παγκόσμιας οικονομίας και επισήμανε τρεις κύριες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ευρώπη. Καταρχάς, αναφέρθηκε στην αποπαγκοσμιοποίηση, επισημαίνοντας την ανάγκη επανεκτίμησης των αλυσίδων εφοδιασμού. Δεύτερον, επισήμανε τη δημογραφική κρίση που αντιμετωπίζει η Ευρώπη, με τη μείωση του εργατικού πληθυσμού. Τέλος, αναφέρθηκε στην ανάγκη για πράσινη μετάβαση, υπογραμμίζοντας τη σημασία των επενδύσεων σε πράσινες τεχνολογίες και τη χρησιμοποίηση κοινών ευρωπαϊκών ομολόγων. Παράλληλα, τόνισε την ανάγκη για δημιουργία μιας ένωσης κεφαλαιαγορών στην ΕΕ για την αντιμετώπιση των προκλήσεων.

  1. Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, εκφράζει τους φόβους της για τον κατακερματισμό της παγκόσμιας οικονομίας, αναφέροντας ανησυχίες για τη δημιουργία ανταγωνιστικών οικονομικών μπλοκ.
  2. Η πρόεδρος υπογραμμίζει την ανάγκη επανεκτίμησης των αλυσίδων εφοδιασμού, καθώς νέοι εμπορικοί φραγμοί εμφανίζονται, προτρέποντας την ανάπτυξη ασφαλέστερων και αποτελεσματικότερων αλυσίδων.
  3. Η προειδοποίηση της Λαγκάρντ αφορά επίσης την κατάσταση των κυβερνήσεων, που έχουν τα υψηλότερα επίπεδα χρέους από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
  4. Επισημαίνει τρεις βασικές προκλήσεις για την Ευρώπη: την αποπαγκοσμιοποίηση, τη δημογραφική κρίση και την ανάγκη για πράσινη μετάβαση.
  5. Οι προκλήσεις αυτές απαιτούν συντονισμένες προσπάθειες και τεράστιες επενδύσεις σε σύντομο χρονικό διάστημα.
  6. Η δημογραφική κρίση επισημαίνει τη μείωση του εργατικού πληθυσμού, ενώ η πρόεδρος προβλέπει ότι η ΕΕ πλησιάζει το δημογραφικό σημείο καμπής το 2025.
  7. Η πράσινη μετάβαση αναδεικνύεται ως κρίσιμη, και υπογραμμίζεται η ανάγκη για επενδύσεις σε πράσινες τεχνολογίες.
  8. Η πρόεδρος αναφέρεται στη σημασία της δημιουργίας μιας ένωσης κεφαλαιαγορών στην ΕΕ για την αντιμετώπιση των προκλήσεων.
  9. Επισημαίνει τον κεντρικό ρόλο που θα διαδραματίσουν οι τράπεζες, αλλά προειδοποιεί ότι δεν πρέπει να βασιστούμε στις τράπεζες μόνο για τη χρηματοδότηση των μεγάλων επενδύσεων.
  10. Η πρόεδρος επισημαίνει ότι, παρά τις δυσκολίες, η Ευρώπη πρέπει να κάνει τα απαραίτητα βήματα και να εργαστεί για να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις του μέλλοντος.

«Καθώς εμφανίζονται νέοι εμπορικοί φραγμοί, θα χρειαστεί να επανεκτιμήσουμε τις αλυσίδες εφοδιασμού και να επενδύσουμε σε νέες που είναι ασφαλέστερες, πιο αποτελεσματικές και πιο κοντά μας. Καθώς οι κοινωνίες μας γερνούν, θα χρειαστεί να αναπτύξουμε νέες τεχνολογίες ώστε να μπορούμε να παράγουμε μεγαλύτερη απόδοση με λιγότερους εργαζομένους. Η ψηφιοποίηση θα βοηθήσει. Και καθώς το κλίμα μας θερμαίνεται, θα χρειαστεί να προωθήσουμε την πράσινη μετάβαση χωρίς περαιτέρω καθυστερήσεις»

«όπως στις Ηνωμένες Πολιτείες τον 19ο αιώνα, είναι σαφές ότι δεν μπορούμε να βασιστούμε στο υπάρχον πλαίσιο για τη χρηματοδότηση αυτής της επένδυσης. Οι κυβερνήσεις έχουν τα υψηλότερα επίπεδα χρέους από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Οι τράπεζες θα διαδραματίσουν κεντρικό ρόλο, αλλά δεν μπορούμε να περιμένουμε από αυτές να αναλάβουν τόσο μεγάλο κίνδυνο στους ισολογισμούς τους».

«Τα θεμέλια υπάρχουν. Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής, οι τράπεζες και οι επενδυτές θέλουν όλοι να πετύχει αυτό το έργο. Αυτό που πρέπει να κάνουμε τώρα είναι να οικοδομήσουμε πάνω σε αυτήν την καλή θέληση και να προχωρήσουμε παραπέρα, διαφορετικά υπάρχει περίπτωση να θέσουμε σε κίνδυνο την ικανότητα της Ευρώπης να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις που θα συναντήσει στο μέλλον».

«Το μάθημα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης είναι ότι πρέπει να κάνουμε τα βήματα που έχουμε μπροστά μας, όταν έρθει η στιγμή, και μετά θα ακολουθήσουν τελικά και άλλα βήματα», δήλωσε χαρακτηριστικά.

ViberΑκολούθησε το patriotiko.gr στο Viber για να βλέπεις τα νέα της ημέρας!
TelegramΑκολούθησε το patriotiko.gr στο Telegram για να βλέπεις τα νέα της ημέρας!
Scroll to Top