Μ. Χαραλαμπίδης: Οι Αγρότες σε όλη την Ευρώπη Αντιδρούν έντονα λόγω Πολυάριθμων Παραγόντων

Μ. Χαραλαμπίδης: Οι Αγρότες σε όλη την Ευρώπη Αντιδρούν έντονα λόγω Πολυάριθμων Παραγόντων

hl 37430165350

Το γιατί έχουν ξεσηκωθεί σε όλη την Ευρώπη οι αγρότες, υπάρχουν πολλά διότι.

80030975 109445193898875 8562546229798502400 n
Αρθρογράφος Μιχάλης Χαραλαμπίδης

1) Διότι έγινε αλόγιστο άνοιγμα της ευρωπαϊκής οικονομίας στις αθρόες εισαγωγές αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων από τρίτες χώρες ήδη από τα τέλη της δεκαετίας του 1990.

2) Διότι έγινε εγκατάλειψη της θεμελιώδους αρχής της κοινοτικής προτίμησης η οποία προστάτευε τους ευρωπαίους αγρότες και αποτελούσε ακρογωνιαίο λίθο της ΚΑΠ.

3) Διότι προκειμένου οι Βρυξέλλες να προωθήσουν την εξαγωγή των βιομηχανικών προϊόντων του ευρωπαϊκού βορρά στις παγκόσμιες αγορές και κυρίως στις αναπτυσσόμενες αγροτικές χώρες δέχθηκαν ως αντιστάθμισμα την κατάργηση της αρχής της κοινοτικής προτίμησης και την απελευθέρωση των εισαγωγών αγροτικών προϊόντων τρίτων χωρών στην ΕΕ.

4) Διότι έγιναν κοστοβόρες πολιτικές για την πράσινη ανάπτυξη, για την πανδημία, για τον πόλεμο στην Ουκρανία, για την απαγόρευση εισαγωγής του πάμφθηνου ρωσικού φυσικού αερίου και πετρελαίου καθώς και για τις αθρόες αδασμολόγητες εισαγωγές αγροτικών προϊόντων από την Ουκρανία, την Αφρική, αλλά και τη Λατινική Αμερική.

5) Διότι τον Μάρτιο του 2015 μετά από πρόταση της Κομισιόν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε την Έκθεση του τότε ευρωβουλευτή και σημερινού Προέδρου της Πολωνού Andrzej Duda για τις ενωσιακές δασμολογικές ποσοστώσεις του βόειου κρέατος υψηλής ποιότητας, του χοιρεινού κρέατος, του κρέατος πουλερικών, του σιταριού και του σμιγαδιού.

6) Διότι έγινε σύναψη Συμφωνίας Ελευθέρων Συναλλαγών με Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία για την εξάλειψη των τελωνειακών δασμών.

7) Διότι έγινε εμπορική συμφωνία EΕ-Mercosur με την οποία οι χώρες του Mercosur εξάγουν αγροτοδιατροφικά προϊόντα προς τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με το 86% των ευρωπαϊκών εισαγωγών να αντιστοιχεί σε βόειο κρέας και το 70% σε κρέας πουλερικών.

8)Διότι έγινε σύναψη Συνολικής Οικονομικής και Εμπορικής Συμφωνίας ΕΕ-Καναδά της γνωστής CETA η οποία μάλιστα απασχόλησε την Ελλάδα για το ζήτημα της φέτας και τις ελιές Καλαμών.

9) Διότι ο Πολωνός ευρωβουλευτής Jarosław Wałęsa, μέλος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και γιος του ηγέτη της αλληλεγγύης Λεχ Βαλέσα με Έκθεσή του εισηγήθηκε την «εφαρμογή προσωρινών αυτόνομων εμπορικών μέτρων για την Ουκρανία». Με αυτά τα μέτρα οι ευρωπαίοι αγρότες και κυρίως οι Έλληνες αγρότες αντιμετωπίζουν έναν αθέμιτο ανταγωνισμό και στα θέματα των σιτηρών και στα ζητήματα που έχουν σχέση με την αμπελουργία. Ακόμη και μέλι, πάμφθηνο αλλά αμφιβόλου ποιότητας, εισάγεται στην Ελλάδα από την Ουκρανία.

10) Διότι έγινε συμφωνία ΕΕ-χωρών Μεσημβρινής Αφρικής να εξάγουν προς την Ευρώπη εμπορικά προϊόντα, αγροτικά προϊόντα, ακόμη και φέτα διαλύοντας έτσι την αγροτική παραγωγή της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Και σαν να μην έφταναν όλες οι παραπάνω τεράστιες ευθύνες της ΕΕ τελικά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που συνεδρίασε στις Βρυξέλλες την 1η Φεβρουαρίου 2024 διέθεσε 50 δισ. ευρώ στην Ουκρανία, 2 δισ. ευρώ στην Τουρκία και ψίχουλα για τους ευρωπαίους αγρότες που βρίσκονται στα μπλόκα.

ViberΑκολούθησε το patriotiko.gr στο Viber για να βλέπεις τα νέα της ημέρας!
TelegramΑκολούθησε το patriotiko.gr στο Telegram για να βλέπεις τα νέα της ημέρας!
Scroll to Top