Πρόταση για χρηματοδότηση του όπλου Laser ΜΙΝΩΤΑΥΡΟ της Soukos Robot από την ΕΕ μέσω της PESCO με τη συνδρομή του ΥΠΕΘΑ

Πρόταση για χρηματοδότηση του όπλου Laser ΜΙΝΩΤΑΥΡΟ της Soukos Robot από την ΕΕ μέσω της PESCO με τη συνδρομή του ΥΠΕΘΑ

Η ελληνική εταιρεία Soukos Robot και το αναπτυσσόμενο από αυτή οπλικό σύστημα ΜΙΝΩΤΑΥΡΟ προσελκύουν το ενδιαφέρον, με αναφορές ότι το σύστημα μπορεί να αντιμετωπίσει τα UAV με χρήση αυτοκινούμενων συστημάτων laser και φορητών αντιαεροπορικών. Ο ιδιοκτήτης της εταιρείας, κ. Σούκος, αναφέρει παραγγελίες για 150 συστήματα ΜΙΝΩΤΑΥΡΟΣ, ενώ τονίζει προβλήματα με χρέη και πλειστηριασμό περιουσίας της εταιρείας. Παράλληλα, εκφράζει ανησυχία για την έλλειψη υποστήριξης από την ελληνική κυβέρνηση και ερωτηματικά για τη συνεργασία με τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις.

Η προσπάθεια για αξιολόγηση του συστήματος και ένταξη σε ευρωπαϊκά κονδύλια

Ο ιδιοκτήτης της εταιρείας Soukos Robot εκφράζει συνεχώς θαυμασμό για το οπλικό σύστημα Laser ΜΙΝΩΤΑΥΡΟΣ και προτείνει την ενσωμάτωσή του στην PESCO για χρηματοδότηση από κεφάλαια της ΕΕ. Η PESCO αναδεικνύεται ως ο αμυντικός βραχίονας της Ευρώπης, προσφέροντας όχι μόνο χρηματοδοτική υποστήριξη αλλά και τεχνολογική συνδρομή για την τελειοποίηση του συστήματος. Η εταιρεία θεωρεί ότι, αν αποδειχθεί αποτελεσματικό στον πραγματικό αγώνα στο Κίεβο, μπορεί να περάσει δοκιμές και να παραχθεί μαζικά με χρηματοδότηση από την ΕΕ. Τέλος, ο κ. Σούκος διαβεβαιώνει ότι η εταιρεία του δεν έχει πτωχεύσει, καταδεικνύοντας την οικονομική του σταθερότητα.

Η Ελλάδα ” νεκροταφείο” επιχειρήσεων συστημάτων αιχμής διαχρονικά

Η προϊστορία της ελληνικής κατασκευής οπλικών συστημάτων αναδεικνύει την έλλειψη ανάπτυξης σε αυτόν τον τομέα, όχι μόνο λόγω ελλείψεων κεφαλαίων αλλά και λόγω έλλειψης κουλτούρας στον ιδιωτικό τομέα. Πολλοί λόγοι, όπως η πώληση μιας εταιρείας προηγμένου αμυντικού υλικού σε ισραηλινή εταιρεία, αναστενάζουν τις προσπάθειες ανάπτυξης στον τομέα. Ενώ πάντα υπάρχει αόρατο χέρι που επιδιώκει να εμποδίσει την ανάπτυξη, η ελπίδα παραμένει ότι η Ελλάδα θα εξελιχθεί σε αυτόν τον τομέα για να γίνει αυτάρκης και να δημιουργήσει τεχνολογία αιχμής για τις Ένοπλες Δυνάμεις και τον πολιτικό τομέα. Η ανάπτυξη ελληνικών εταιρειών σε αυτόν τον τομέα αποτελεί επιθυμητό σενάριο, αν και αναγνωρίζεται η δυσκολία που έχει αντιμετωπίσει η χώρα μέχρι σήμερα.

ViberΑκολούθησε το patriotiko.gr στο Viber για να βλέπεις τα νέα της ημέρας!
TelegramΑκολούθησε το patriotiko.gr στο Telegram για να βλέπεις τα νέα της ημέρας!
Scroll to Top