15-17 Μαρτίου: Οι Ρώσοι ψηφίζουν για τον επόμενο πρόεδρό τους - Τι τον διακρίνει τον Πούτιν

15-17 Μαρτίου: Οι Ρώσοι ψηφίζουν για τον επόμενο πρόεδρό τους – Τι τον διακρίνει τον Πούτιν

Οι Ρώσοι θα ψηφίσουν για τις προεδρικές εκλογές από τις 15 έως τις 17 Μαρτίου, ενώ είναι σχεδόν βέβαιο ότι ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν θα εξασφαλίσει μια ακόμα θητεία στην εξουσία.

Ο λόγος που αναμένεται να κερδίσει είναι απλός: Οι Ρώσοι τον εμπιστεύονται ως τον πραγματικό ηγέτη που μπορεί να οδηγήσει τη χώρα τους.

Οι εκλογές θα διεξαχθούν στις 15-17 Μαρτίου, με τα αποτελέσματα να ανακοινώνονται λίγο αργότερα και ο νικητής να αναλαμβάνει καθήκοντα τον Μάιο.

Επιπλέον, η ψηφοφορία θα διεξαχθεί και στα νέα ενσωματωμένα εδάφη της Ντόνμπας, του Χερσώνα, της Ζαπορίζια, της Κριμαίας και του Λουγκάνσκ.

Για πρώτη φορά σε προεδρικές εκλογές στη Ρωσία θα είναι διαθέσιμο σύστημα ψηφοφορίας μέσω διαδικτύου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, υπάρχουν 112,3 εκατομμύρια άνθρωποι με δικαίωμα ψήφου, με επιπλέον 1,9 εκατομμύρια ψηφοφόροι στο εξωτερικό και 12.000 στο Μπαϊκονούρ στο Καζακστάν.

Παρόλο που συνήθως ψηφίζουν περίπου 70-80 εκατομμύρια άνθρωποι, η συμμετοχή το 2018 ήταν 67,5%.

Ο Πούτιν αντιμετωπίζει ως αντιπάλους τον κομμουνιστή Νικολάι Χαριτόνοφ, τον Λεονίντ Σλούτσκι, τον ηγέτη του εθνικιστικού Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος, και τον Βλαντισλάβ Νταβανκόφ από το κόμμα Νέος Λαός.

Ο Πούτιν, 71 ετών, πρώην αντισυνταγματάρχης της KGB, διορίστηκε υπηρεσιακός πρόεδρος από τον Μπόρις Γιέλτσιν το 1999. Έχει κερδίσει τις προεδρικές εκλογές του 2000 και του 2004, ενώ το 2008 και το 2018 επανεκλέγη με συντριπτική πλειοψηφία.

Ο Πούτιν έχει υπηρετήσει ως πρόεδρος για περισσότερο διάστημα από οποιονδήποτε άλλο Ρώσο ηγέτη μετά τον Ιωσήφ Στάλιν.

Το ρωσικό σύνταγμα, αν και αρχικά ορίζει ότι ένας πρόεδρος μπορεί να υπηρετήσει μόνο για δύο θητείες τεσσάρων ετών, έχει τροποποιηθεί επανειλημμένα για να επιτρέψει στον Πούτιν να παραμείνει στην εξουσία έως το 2036.

Οι κριτικοί του Πούτιν στη Δύση θεωρούν ότι αυτό έχει επιφέρει δημοκρατική υποβάθμιση στη Ρωσία, αλλά το Κρεμλίνο αρνείται αυτές τις κατηγορίες.

ViberΑκολούθησε το patriotiko.gr στο Viber για να βλέπεις τα νέα της ημέρας!
TelegramΑκολούθησε το patriotiko.gr στο Telegram για να βλέπεις τα νέα της ημέρας!
Scroll to Top