Για πρώτη φορά, ο ουρανός της Κεντρικής Μακεδονίας φωτίστηκε από το Βόρειο Σέλας λόγω μιας ηλιακής έκλαμψης που του προσέδωσε μια εντυπωσιακή κόκκινη αίγλη!

Για πρώτη φορά, ο ουρανός της Κεντρικής Μακεδονίας φωτίστηκε από το Βόρειο Σέλας λόγω μιας ηλιακής έκλαμψης που του προσέδωσε μια εντυπωσιακή κόκκινη αίγλη!

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα, το Βόρειο Σέλας, επίσης γνωστό ως Red Aurora, εμφανίστηκε στον ουρανό της Κεντρικής Μακεδονίας, μεταμορφώντας τον ουρανό σε ένα φανταστικό προίκισμα φωτισμένο με κόκκινα χρώματα. Το φαινόμενο αυτό θεωρούνταν αδύνατο να εμφανιστεί στην Ελλάδα, αλλά χθες το βράδυ, κάτοικοι της Κεντρικής Μακεδονίας και άλλων χωρών των Βαλκανίων είχαν τη σπάνια ευκαιρία να παρακολουθήσουν αυτήν την μοναδική οπτική επίδειξη.

Εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο ταξιδεύουν σε πολικές περιοχές ως τουρίστες για να παρατηρήσουν αυτό το θαυμάσιο φαινόμενο.

Οι εντυπωσιακές εικόνες φαίνεται να αποτελούν ένα τεράστιο πύρινο θέαμα στον ουρανό.

Η εμφάνιση αυτού του εξαιρετικά σπάνιου φαινομένου στην Ελλάδα οφείλεται σε μια ισχυρή ηλιακή έκλαμψη, η οποία προκάλεσε μια ισχυρή γεωμαγνητική καταιγίδα πάνω από το Βόρειο Ημισφαίριο, όπως αναφέρθηκε από τον διευθυντή της Ελληνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, Θοδωρή Κολυδά.

Στατιστικά, είναι σχεδόν αδύνατο το Βόρειο Σέλας να είναι ορατό τόσο νότια, καθώς συνήθως εμφανίζεται μόνο στις πιο βόρειες περιοχές του πλανήτη, κυρίως στις Σκανδιναβικές χώρες που βρίσκονται κοντά στον Βόρειο Πόλο.

Παρόλα αυτά, αυτή η μοναδική εμφάνιση κατάφερε να φτάσει στην Ελλάδα, δημιουργώντας μια εκπληκτική θέα που θα μείνει αξέχαστη, αλλά και να φαίνεται αρκετά εκκεντρική.

Το κόκκινο χρώμα του Βορείου Σέλαους προκύπτει από τις συγκρούσεις χαμηλής ενέργειας σωματιδίων με τα οξυγόνα σε υψηλά υψόμετρα, περίπου 240 χιλιόμετρα πάνω από τη γη. Αυτές οι συγκρούσεις είναι αποτέλεσμα μιας έντονης ηλιακής δραστηριότητας που προκαλεί μια τεράστια εκτόξευση ηλιακού υλικού από την επιφάνεια του Ήλιου και το κατευθύνει προς τη Γη.

Αντίθετα, όταν το Βόρειο Σέλας εμφανίζεται με πράσινο χρώμα, αυτό οφείλεται σε συγκρούσεις υψηλής ενέργειας σωματιδίων με τα οξυγόνα σε χαμηλότερα υψόμετρα, προκαλώντας την εκπομπή φωτονίων που είναι πράσινα.

@orestis_weather

Πανέμορφο Βόρειο Σέλας εμφανές σε όλη την Ευρώπη!!!🌌🌌🌌🤩🤩‼️

♬ Epic Sport Rock – StudioKolomna

Η επιστημονική εξήγηση:

vorioselas2024 scaled
ViberΑκολούθησε το patriotiko.gr στο Viber για να βλέπεις τα νέα της ημέρας!
TelegramΑκολούθησε το patriotiko.gr στο Telegram για να βλέπεις τα νέα της ημέρας!
Scroll to Top