Ο Πούτιν Εξοργισμένος με Ερντογάν: Επιτρέπει τη Διέλευση Βρετανικού Ναρκοθηρευτικού από τον Βόσπορο προς την Ουκρανία

Ο Πούτιν Εξοργισμένος με Ερντογάν: Επιτρέπει τη Διέλευση Βρετανικού Ναρκοθηρευτικού από τον Βόσπορο προς την Ουκρανία

Σύμφωνα με πρόσφατη αναφορά της ρωσικής ειδησεογραφικής Avia-pro, η Τουρκία φαίνεται πως επιτρέπει σε ένα βρετανικό πολεμικό πλοίο να περάσει από τα στενά της Μαύρης Θάλασσας, παρά το γεγονός ότι τα ρωσικά πολεμικά σκάφη έχουν απαγορευθεί. Το πλοίο, παρόλο που είχε ως προορισμό την Ουκρανία, φαίνεται πως έλαβε άδεια διέλευσης από τις τουρκικές αρχές.

Η εν λόγω απόφαση της Τουρκίας προκαλεί ερωτηματικά, καθώς στο πλαίσιο των πρόσφατων γεωπολιτικών εντάσεων, η χώρα έχει διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην περιοχή. Η Μαύρη Θάλασσα έχει γίνει πεδίο εντάσεων μεταξύ της Ουκρανίας, της Ρωσίας και του Δυτικού Συνασπισμού, και η επιτροπή του βρετανικού πλοίου μπορεί να σηματοδοτεί περαιτέρω πολιτικές εξελίξεις.

Η ανακοίνωση αυτή έρχεται εν μέσω αυξανόμενης πίεσης στην περιοχή, με τις γεωπολιτικές σχέσεις να είναι ιδιαίτερα ευαίσθητες. Οι λεπτομέρειες γύρω από την έγκριση της διέλευσης του βρετανικού πλοίου αποτελούν αντικείμενο προσεκτικής παρακολούθησης, καθώς η περιοχή παραμένει σημείο ενδιαφέροντος για την παγκόσμια γεωπολιτική κοινότητα.

Έκαναν μία Εξαίρεση οι Τούρκοι

Σύμφωνα με ρωσική αναφορά, το πρωί της 18ης Δεκεμβρίου, ένα βρετανικό ναρκοθηρευτικό της κλάσης Sandown πέρασε επιτυχώς από τα στενά των Δαρδανελλίων και του Βοσπόρου, φτάνοντας στα χωρικά ύδατα της Ρουμανίας. Αυτό το συγκεκριμένο σκάφος ήταν ένα από τα δύο που πρόσφατα πούλησε η Μεγάλη Βρετανία στο Κίεβο. Η απόφαση της Τουρκίας να επιτρέψει στο βρετανικό πλοίο τη διέλευση αποτελεί έκπληξη, δεδομένου ότι προηγουμένως απαγορευόταν η διέλευση σε όλα τα πολεμικά σκάφη, ανεξαρτήτως εθνικότητας. Παρ’ όλα αυτά, η Άγκυρα εξακολουθεί να απαγορεύει τη διέλευση ρωσικών πολεμικών πλοίων λόγω των επιχειρήσεων του ρωσικού στρατού στην Ουκρανία.

Η μεταφορά των ναρκοθηρευτικών από το Λονδίνο στο Κίεβο πραγματοποιήθηκε σύμφωνα με συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών, και τα σκάφη, τα οποία ονομαστήκαν Chernigov και Cherkassy στο ουκρανικό πολεμικό ναυτικό, θα συμβάλουν στο άνοιγμα ασφαλούς πέρασματος για εμπορικά πλοία που κινούνται στα ουκρανικά λιμάνια. Η μεταφορά αυτή είναι μέρος της ναυτικής συνεργασίας και των κοινών προγραμμάτων μεταξύ Λονδίνου και Κιέβου, με τα σκάφη να εξοπλίζονται με αυτόματα ναυτικά πυροβόλα και εξοπλισμό καταστροφής ναρκών. Παρά τις εξελίξεις, η ρωσική πλευρά δεν έχει κάνει ακόμη σχόλια επί του θέματος.

ViberΑκολούθησε το patriotiko.gr στο Viber για να βλέπεις τα νέα της ημέρας!
TelegramΑκολούθησε το patriotiko.gr στο Telegram για να βλέπεις τα νέα της ημέρας!
Scroll to Top