Η Σλοβακία υπερασπίζεται την Ουγγαρία και τον Όρμπαν

Η Σλοβακία υπερασπίζεται την Ουγγαρία και τον Όρμπαν

Σε συνάντηση στο Στρασβούργο, οι ευρωβουλευτές συζητούν την κατάσταση στην Ουγγαρία, η οποία εξακολουθεί να μην έχει πρόσβαση σε μέρος των ευρωπαϊκών κονδυλίων λόγω «ασέβειας προς τις αξίες της ΕΕ»!

Εν τω μεταξύ, περισσότεροι από 120 βουλευτές υπέγραψαν αναφορά ζητώντας την αυστηροποίηση της διαδικασίας κατά της Ουγγαρίας, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει σε στέρηση των δικαιωμάτων ψήφου της Βουδαπέστης .
Οι υπογράφοντες την αναφορά, που απευθύνεται στην Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Roberta Metsola , ζητούν να γίνει αυστηρότερη η διαδικασία κατά της Βουδαπέστης βάσει του άρθρου 7 της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε πάγωμα των δικαιωμάτων ψήφου.
Μεταξύ των υπογραφόντων της αναφοράς είναι βουλευτές από τις τάξεις των Σοσιαλιστών (S&D) , των Φιλελευθέρων (Ανανέωση) , των Πρασίνων και του ΕΛΚ.
Παρόμοια διαδικασία διεξάγεται και κατά της Πολωνίας!
Βέβαια, η στέρηση των δικαιωμάτων ψήφου από ολόκληρη τη χώρα επειδή επέλεξε δημοκρατικά έναν διαφορετικό δρόμο, ο οποίος σε καμία περίπτωση δεν παρεμβαίνει στη ρύθμιση σε άλλες χώρες, δεν είναι και…πολύ δημοκρατικός και μπορεί επίσης να καταλήξει άσχημα για την ΕΕ.
Ακόμη και με μποϊκοτάζ των θεσμών της ΕΕ ή αποχώρηση μελών από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η Ουγγαρία, η οποία μετά την πρόσφατη αλλαγή κυβέρνησης στη Βαρσοβία (τώρα με επικεφαλής τον Ντόναλντ Τουσκ) έμεινε χωρίς την προστασία της Πολωνίας , απέκτησε έτσι έναν νέο σύμμαχο, τη Σλοβακία, στην οποία η κυβερνητική πλειοψηφία αξιολογεί επίσης κριτικά την ευρωπαϊκή πολιτική έναντι της Ουκρανίας.
Η Σλοβακία έρχεται λοιπόν, τώρα να υπερασπιστεί την Ουγγαρία.

Η «υπόσχεση υποστήριξης» ήρθε πριν από την έκτακτη σύνοδο κορυφής της ΕΕ την 1η Φεβρουαρίου 2024 , στην οποία οι ηγέτες θα συζητήσουν τις προτεινόμενες προσαρμογές στον κοινό πολυετή προϋπολογισμό του μπλοκ.
Τον περασμένο μήνα, η Ουγγαρία άσκησε βέτο στο σχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να χρηματοδοτήσει την Ουκρανία με ποσό 50 δισεκατομμυρίων ευρώ για τέσσερα χρόνια.
Μια ομάδα 120 ευρωβουλευτών της ΕΕ υπέγραψε στη συνέχεια μια αναφορά την περασμένη εβδομάδα ζητώντας να αφαιρεθεί η Ουγγαρία από τα δικαιώματα ψήφου της.
Μιλώντας σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Πρωθυπουργό της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν, ο Φίκο είπε ότι δεν θα επέτρεπε “μια τέτοια επίθεση στην Ουγγαρία” όσο ήταν επικεφαλής της σλοβακικής κυβέρνησης.
Είπε ότι η Σλοβακία συμμερίζεται τις ανησυχίες της Ουγγαρίας για την ουκρανική σύγκρουση και υποστηρίζει τη θέση της Βουδαπέστης ότι οποιαδήποτε χρηματοδότηση της ΕΕ προς το Κίεβο θα πρέπει να γίνεται σε ετήσια βάση και να υπόκειται σε τακτικές αναθεωρήσεις.
Οι υποστηρικτές του Κιέβου “δεν μπορούν να περιμένουν ότι μια χώρα της οποίας τα κεφάλαια έχουν αφαιρεθεί θα δώσει χρήματα σε άλλη χώρα”, τόνισε ο Φίκο. «Δεν είναι δίκαιο, δεν είναι δίκαιο».
Η Ουγγαρία θεωρεί ότι η υποστήριξη του πολέμου με αντιπροσώπους της Δύσης κατά της Ρωσίας στην Ουκρανία είναι λάθος και οι οικονομικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Μόσχα πιο επιβλαβείς για τις χώρες της ΕΕ παρά για τη Ρωσία.
Ο Φίκο, ο οποίος έγινε επικεφαλής της κυβέρνησης της Σλοβακίας τον περασμένο Οκτώβριο μετά τη νίκη του κόμματός του σε εκλογές, έχει κάνει μια αναστροφή στο θέμα σε σύγκριση με τις πολιτικές των προκατόχων του.
Ο Σλοβάκος ηγέτης είπε ότι δεν πιστεύει ότι η ουκρανική σύγκρουση θα μπορούσε να επιλυθεί στρατιωτικά.
Η συνέχισή του θα οδηγήσει μόνο σε εκατοντάδες χιλιάδες επιπλέον περιττούς θανάτους, προέβλεψε ο Φίκο.
«Ως Σλάβος, με πονάει που οι Σλάβοι αλληλοσκοτώνονται », τόνισε.
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες μαριονέτες ψηφίζουν όλα τα μέτρα των Βρυξελλών που λαμβάνουν από την Ουάσιγκτον, ακόμα κι αν το μόνο αποτέλεσμα είναι η καταστροφή και η δολοφονία.
Ή κατάργηση της δημοκρατίας.
Στο όνομα της υποτιθέμενης υπεράσπισης της δημοκρατίας!

ViberΑκολούθησε το patriotiko.gr στο Viber για να βλέπεις τα νέα της ημέρας!
TelegramΑκολούθησε το patriotiko.gr στο Telegram για να βλέπεις τα νέα της ημέρας!
Scroll to Top