Αναπόληση της ιστορικής ομιλίας του Μ. Χαραλαμπίδη το 1996 μετά τον θάνατό του: Ένα στέλεχος του πατριωτικού ΠΑΣΟΚ πέθανε

Αναπόληση της ιστορικής ομιλίας του Μ. Χαραλαμπίδη το 1996 μετά τον θάνατό του: Ένα στέλεχος του πατριωτικού ΠΑΣΟΚ πέθανε

Απεβίωσε μόνος του στο σπίτι του στη Γλυφάδα. Σε ηλικία 73 ετών απεβίωσε το ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλης Χαραλαμπίδης.

Ο γνωστός ως «Ιταλός», μέλος του ΠΑΚ επί Χούντας και ο άνθρωπος που συνέγραψε μαζί με άλλους την ιδρυτική διακήρυξη του ΠΑΣΟΚ που παρουσίασε στις 3 Σεπτεμβρίου του 1974 ο Ανδρέας Παπανδρέου, απεβίωσε μόνος του, στο σπίτι του στη Γλυφάδα.

Ο Μιχάλης Χαραλαμπίδης γεννήθηκε στην Αλεξανδρούπολη το 1951. Σπούδασε Πολιτικές και Οικονομικές Επιστήμες με μεταπτυχιακό στην κοινωνιολογία.

Διώκεται κατά τη διάρκεια της δικτατορίας, διέφυγε στην Ιταλία ως μέλος του ΠΑΚ. Μετά την πτώση της δικτατορίας συμμετείχε στην επταμελή ομάδα που συνέγραψε την ιδρυτική διακήρυξη του ΠΑΣΟΚ στο Μόναχο τον Αύγουστο του 1974, ενώ διετέλεσε μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ από το 1977.

Λόγω σοβαρών πολιτικών διαφωνιών αποχώρησε από το ΠΑΣΟΚ το 1999 και ίδρυσε τον κομματικό σχηματισμό «Δημοκρατική Περιφερειακή Ένωση», με την οποία μετείχε στις βουλευτικές εκλογές του 2000 (32.068 ψήφοι, ποσοστό 0,47%).

Το 1988, στην εισήγησή του στο Δεύτερο Παγκόσμιο Ποντιακό Συνέδριο, πρότεινε τη δημιουργία μιας πόλης στα παράλια της Θράκης με την ονομασία Ρωμανία και την προσθήκη του ονόματος Ρωμανία στο όνομα Θράκη, έτσι ώστε η περιφέρεια να ονομάζεται Θράκη – Ρωμανία.

Το 1997, 204 βουλευτές κατέθεσαν πρόταση στο κοινοβούλιο για τη δημιουργία αυτής της πόλης, χωρίς όμως αποτέλεσμα. Το 1994, το Κοινοβούλιο υιοθέτησε την πρότασή του για την αναγνώριση της 19ης Μαΐου ως Ημέρα Μνήμης της Ποντιακής Γενοκτονίας.

Παρακάτω παρουσιάζεται ένα βίντεο με την προφητική ομιλία του στην Κεντρική Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ κατά τη δεκαετία του 1990.

ViberΑκολούθησε το patriotiko.gr στο Viber για να βλέπεις τα νέα της ημέρας!
TelegramΑκολούθησε το patriotiko.gr στο Telegram για να βλέπεις τα νέα της ημέρας!
Scroll to Top