Ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης εκδίδει μια σύντομη ανακοίνωση για να εκφράσει τη συγκατάθεσή του σχετικά με την πρόταση που υπέβαλαν οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Γαλλία για τη μετεγκατάσταση των Παλαιστινίων προσφύγων που πρόκειται να εκδιωχθούν από τη Γάζα στην Ελλάδα.
Συγκεκριμένα, χαρακτηρίζει αυτήν την προτεινόμενη ενέργεια ως “θαλάσσιο ανθρωπιστικό μονοπάτι από τη Λωρίδα της Γάζας”, κατά τη διάρκεια συνέντευξης του στο Politico, η οποία θα δημοσιευθεί πλήρης αύριο Πέμπτη.
Ο πρωθυπουργός επισημαίνει, μεταξύ άλλων, ότι λόγω της γεωγραφίας της Ελλάδας, η χώρα μπορεί να ανταποκριθεί στην ανθρωπιστική ανάγκη να παραδίδει βοήθεια με έναν οργανωμένο τρόπο και να διασφαλίσει ότι αυτή η βοήθεια θα φθάσει σε όσους την χρειάζονται.
Εν προκειμένω, η “ανθρωπιστική βοήθεια” δεν περιλαμβάνει τίποτα περισσότερο από το άνοιγμα ενός διαδρόμου για την υποδοχή των εκτοπισμένων Παλαιστινίων, απλά δεν έχουν βρει άλλον τρόπο να το περιγράψουν.
Ο αριθμός των εκτοπισμένων Παλαιστινίων που θα φιλοξενήσει η Ελλάδα μπορεί να φτάσει τις 100,000, με πιθανότητα αύξησης, ενώ εκτιμάται ότι άγνωστος αριθμός θα εγκατασταθεί επίσης στην Κύπρο.
Αξίζει να σημειώσουμε ότι είχαμε αναφέρει αυτό το θέμα στο patriotiko.gr όταν αποκαλύψαμε ότι ο Γάλλος πρόεδρος, Εμμανουέλ Μακρόν, είχε προσκαλέσει τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στη Διάσκεψη για τη Γάζα στο Παρίσι, σε μια προφανή προσπάθεια να καταστήσουν την Ελλάδα χώρο υποδοχής για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες που θα εκδιωχθούν από τη Γάζα στην αρχή, και αργότερα από τη Δυτική Όχθη.
Αυτή η ενέργεια γίνεται γνωστή ως “ανθρωπιστική”, όπως ανέφερε αρχικά ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας σχετικά με τις πτήσεις των αμερικανικών C-130 αεροσκαφών από την 112ΠΜ: “Τα αμερικανικά C-130 εκτελούν ανθρωπιστικές αποστολές…”
Δηλαδή, τα δεκάδες αμερικανικά αεροσκάφη που προσγειώνονται σχεδόν καθημερινά από την 112ΠΜ στην Ελευσίνα πραγματοποιούν “ανθρωπιστικές” αποστολές, σύμφωνα με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Δένδια.
Γενικά, η δήλωση του Κ. Μητσοτάκη που προέκυψε σήμερα και αποτελεί μέρος μιας μεγαλύτερης συνέντευξης, ανοίγει τον δρόμο για τη συμμετοχή του στη Διάσκεψη της Ειρήνης στο Παρίσι αύριο, υπογραμμίζοντας ότι “ένα ελληνικό αεροσκάφος προσγειώθηκε στην Αίγυπτο τις προηγούμενες ώρες για να παραδώσει ανθρωπιστική βοήθεια, και εάν μπορούμε να εξετάσουμε το ενδεχόμενο ενός θαλάσσιου μονοπατιού, το οποίο θα πρέπει βεβαίως να περιβάλλεται από την πλήρη ασφάλεια όλων των εμπλεκόμενων πλευρών, ώστε να διασφαλίσουμε ότι τα συγκεκριμένα πλοία θα φθάσουν με ασφάλεια στη Γάζα, θα το πράξουμε”. Το ζήτημα είναι πώς θα φθάσουν τα πλοία στη Γάζα, καθώς το πέρασμα της Ράφα μέσω Αιγύπτου είναι αρκετό για τη διανομή της ανθρωπιστικής βοήθειας. Έτσι, τα πλοία φαίνεται να έχουν άλλες προοπτικές.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός παρατήρησε, επίσης, ότι “το πλεονέκτημα της θαλάσσιας διαδρομής είναι ότι μπορείς να συγκεντρώσεις σημαντικά περισσότερη ανθρωπιστική βοήθεια σε ένα πλοίο σε σχέση με ένα φορτηγό.”
Επομένως, αν οι λειτουργικές πτυχές λειτουργούν και αν αυτή η προοπτική είναι εφικτή, θα ήταν αποδεκτό σε μια τέτοια πρωτοβουλία, αντί να μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια μέσω αεροπλάνου και στη συνέχεια να τη μεταφορτώσει σε φορτηγά, εάν μια τέτοια λύση είναι δυνατή και μπορεί να υλοποιηθεί με τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια.”
Φυσικά, η διαπίστωση ότι “μπορείς να συγκεντρώσεις σημαντικά περισσότερη ανθρωπιστική βοήθεια σε ένα πλοίο σε σύγκριση με ένα φορτηγό (σ.σ.: πλοίο)” δεν ισχύει.
Αυτό που είναι δυνατό να γίνει είναι να μεταφερθούν άνθρωποι σε ένα οχηματαγωγό πλοίο, κάτι που δεν είναι δυνατό να γίνει από ένα απλό φορτηγό πλοίο για μεγάλες αποστάσεις.
Πάντως, από αυτήν την είδους ανθρωπιστική “διαδρομή,” η Ελλάδα έχει υποστεί αλλαγή στο δημογραφικό της, καθώς ο πληθυσμός έχει αυξηθεί κατά 20%, ενώ το 2015-2016 κατά τη διάρκεια της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ η χώρα “υποδέχθηκε” εκατοντάδες χιλιάδες παράνομους μετανάστες, που προέρχονταν από διάφορες χώρες, εκτός από τη Συρία.
Όσον αφορά το κόστος, ισχυρίζονται ότι σήμερα για τους Παλαιστίνιους αναμένεται να καλυφθεί πλήρως από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Γαλλία, όπως είχε συμβεί το 2015, όταν η Ευρωπαϊκή Ένωση είχε αναλάβει το κόστος.
Αυτό το δημοσίευμα επιβεβαιώνει πλήρως τα όσα αναφέραμε στο patriotiko.gr, όταν είχαμε γράψει ότι πρόκειται να γίνει η Ελλάδα χώρος διαμονής των εκδιωκόμενων Παλαιστινίων.
Ως αντάλλαγμα για την υποδοχή 100.000 Παλαιστινίων, υποσχέθηκαν οικονομική βοήθεια στην Ελλάδα, ώστε να μπορέσει να ανεγείρει κατοικίες και υποδομές για τη φιλοξενία τους, καθώς και να παρέχει τα βασικά αγαθά που χρειάζονται για την επιβίωσή τους.
Υπολογίζεται από τους Γάλλους ότι τουλάχιστον 100.000 Παλαιστίνιοι μπορούν να εγκατασταθούν μόνιμα στην Ελλάδα. Αυτή είναι μια λύση που επιδιώκουν και η Αίγυπτος και η Ιορδανία, οι οποίες, για προφανείς λόγους, δεν επιθυμούν να φιλοξενήσουν πρόσφυγες Παλαιστινίους στα εδάφη τους.
Όλα αυτά συμβαίνουν ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση κλείνει τις πόρτες της στους παράνομους μετανάστες, επειδή φαίνεται ότι θα τους φιλοξενήσει φυσικά όπως πάντα η Ελλάδα!