Αποκαλυπτικός πάντα ο καθηγητής Αντώνης Φώσκολος- Πέντε τρισεκατομμύρια «κλειδωμένα » στη Λεκάνη του Ηροδότου νότια της Κρήτης- Έναν τρισεκατομμύριο έσοδα και 60.000 θέσεις εργασίας για τους Έλληνες!

Αποκαλυπτικός πάντα ο καθηγητής Αντώνης Φώσκολος- Πέντε τρισεκατομμύρια «κλειδωμένα » στη Λεκάνη του Ηροδότου νότια της Κρήτης- Έναν τρισεκατομμύριο έσοδα και 60.000 θέσεις εργασίας για τους Έλληνες!

Ο ομότιμος καθηγητής του Πολυτεχνείου Κρήτης και ομότιμος ερευνητής της Γεωλογικής Υπηρεσίας του Καναδά, Αντώνιος Φώσκολος, ισχυρίζεται πως η Ελλάδα μπορεί να αναπνεύσει οικονομικά και φυσικά να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο, εάν την αφήσουν Ε.Ε., ΗΠΑ, και… Τουρκία.

Ειδικότερα, σε πρόσφατη συνέντευξή του, ο Αντώνης Φώσκολος μετέφερε τις επικαιροποιημένες εκτιμήσεις του, βάσει των διαθέσιμων στοιχείων, για το μέγεθος και τη αξία των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην Ελλάδα. Εστίασε κυρίως στα κοιτάσματα φυσικού αερίου του τεμαχίου 12 στην Κρήτη το οποίο κατά τους υπολογισμούς του έχει αξία 5 τρισ. δολάρια και θα φέρει έσοδα στο κράτος τουλάχιστον ένα 1 τρισ. σε 100 χρόνια, ήτοι έσοδα στη χώρα περίπου 10 δις δολάρια ετησίως για έναν αιώνα.

Επίσης, εκτίμησε ότι τα μπλοκ 11 και 12 έχουν αποθέματα που κυμαίνονται μεταξύ 8 έως 10 τρισ.
κυβικά μέτρα και στην πλήρη ανάπτυξή τους τα κοιτάσματα θα έχουν τη δυνατότητα να τροφοδοτούν την Ευρώπη με 30 εκατομμύρια κυβικά μέτρα τον χρόνο, πέραν της κάλυψης των εγχωρίων αναγκών.

Επίσης, ανέφερε ότι μόλις βρεθεί το κοίτασμα θα ακολουθήσει η κατασκευή για την εγκατάσταση της πλωτής εξέδρας άντλησης της οποίας η κατασκευή από την ανάδοχο κοινοπραξία θα στοιχίσει πάνω από τέσσερα δισεκατομμύρια δολάρια! Είπε ακόμη ότι η ανάπτυξη των κοιτασμάτων θα δημιουργήσει δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας (σ.σ. πάνω από 60.000), υψηλά αμειβόμενες, πέρα από τον δευτερογενή κύκλο απασχόλησης που θα δημιουργηθεί, ενώ σε δεκάδες δισ. ευρώ θα ανέλθουν τα έσοδα του κράτους από την φορολογία, πέραν των εσόδων από τα ποσοστά της σύμβασης με την ανάδοχο κοινοπραξία που θα εκμεταλλεύεται τα κοιτάσματα.

Να σημειωθεί τέλος ότι σε άλλη συνέντευξή του, και στην ερώτηση γιατί “πάγωσαν” τα σχέδια για έρευνες υδρογονανθράκων τόσο στην περιοχή της Κρήτης όσο και στο Ιόνιο τα τελευταία χρόνια, ο ίδιος είχε πει ξεκάθαρα τα εξής: «…∆ιότι, οι Αμερικανοί και μαζί με αυτούς και οι Έλληνες εφοπλιστές, δεν θέλουν η Ευρώπη να κατακλυστεί από το πάμφθηνο Κρητικό φυσικό αέριο που η εκμετάλλευσή του στοιχίζει λιγότερο από $ 5/1000 κυβικά πόδια. “Ο θάνατος σου είναι η ζωή μου”.
No further comments»

ViberΑκολούθησε το patriotiko.gr στο Viber για να βλέπεις τα νέα της ημέρας!
TelegramΑκολούθησε το patriotiko.gr στο Telegram για να βλέπεις τα νέα της ημέρας!
Scroll to Top