Ελληνικά F-16

Ελληνικά F-16 συμμετείχαν σε διεθνή στρατιωτική άσκηση με μαχητικά αεροσκάφη από την Ισπανία, την Πορτογαλία και την Τουρκία

Σε διεθνή αμυντική άσκηση με την ονομασία “OCEAN SKY 2023,” η οποία διοργανώθηκε υπό την αιγίδα και τον συντονισμό της Ισπανικής Πολεμικής Αεροπορίας, ελληνικά μαχητικά F-16 συμμετείχαν στην άσκηση. Η άσκηση πραγματοποιήθηκε στην Αεροπορική Βάση Gando στις Κανάριοι Νήσοι από τις 13 έως τις 27 Οκτωβρίου 2023.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ, η “OCEAN SKY 2023” ανήκει στην κατηγορία των διακρατικών αεροπορικών ασκήσεων (INVITEX – LIVEX), οι οποίες πραγματοποιούνται ετησίως. Ο στόχος της άσκησης ήταν η εξάσκηση των συμμετεχόντων σε αερομαχητικές αποστολές (Air to Air) σε ένα πολύ απαιτητικό επιχειρησιακό περιβάλλον. Αυτό συνέβαλε στην αύξηση της επιχειρησιακής ετοιμότητας, της μαχητικής ικανότητας και της συνεργασίας μεταξύ των συμμετεχόντων σε πολυμερές και συμμαχικό πλαίσιο.

Η ελληνική αντιπροσωπεία συμμετείχε στην άσκηση με τέσσερα F-16 και το αναγκαίο προσωπικό υποστήριξης. Στην άσκηση συμμετείχαν επίσης αεροσκάφη από τις Ισπανία, την Πορτογαλία και την Τουρκία, καθώς και αεροσκάφη από το European Air Transport Command – EATC (ένα KC767 από την Ιταλία, ένα A330MRTT από την Γαλλία και ένα A400Μ από την Ισπανία).

Κατά τη διάρκεια της άσκησης, εκτελέστηκαν διάφορα σύνθετα επιχειρησιακά σενάρια, σε περιβάλλον με πολλαπλές απειλές, περιλαμβανομένων των επιθετικών αεροπορικών επιχειρήσεων (OCA), των αμυντικών αεροπορικών επιχειρήσεων (DCA), των αποστολών επίθεσης/προστασίας υψηλής αξίας ιπτάμενων μέσων (HVAA Attack/Protect) και των επιχειρήσεων έρευνας και διάσωσης μάχης (CSAR).

ViberΑκολούθησε το patriotiko.gr στο Viber για να βλέπεις τα νέα της ημέρας!
TelegramΑκολούθησε το patriotiko.gr στο Telegram για να βλέπεις τα νέα της ημέρας!
Scroll to Top