Floros epkndns 2023

Η Ομιλία του Επικίνδυνου Α/ΓΕΕΘΑ Κ. Φλώρου

Ο Κ. Φλώρος, ο Α. Χίτλερ, η “Σούδα του Βορρά”

Στη χθεσινή ομιλία του, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων, στρατηγός Κ. Φλώρος, δεν έκανε καμία αναφορά στις καταστροφές που επλήγησαν τις Ένοπλες Δυνάμεις το τελευταίο πεντάμηνο. Η σιωπή του επί αυτού του θέματος έρχεται σε αντίθεση με την εορταστική περίοδο για τις Ενόπλες Δυνάμεις, η οποία συνήθως συνοδεύεται από ανασκόπηση των προκλήσεων και των προγραμμάτων ανασυγκρότησης.

Η απουσία οποιασδήποτε αναφοράς στις καταστροφές υποδηλώνει ένα ενδεχόμενο αίσθημα διακυβερνητικής δυσκολίας ή έλλειψης επιθυμίας για διαφάνεια σχετικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Ένοπλες Δυνάμεις. Ενώ η εορταστική περίοδος αναμένεται να είναι ευκαιρία για ανασκόπηση και αναγνώριση των προσπαθειών, η σιωπή αυτή μπορεί να υποδηλώνει εσωτερικές δυσκολίες ή διαφωνίες.

  • Την ανατίναξη στις πυρκαγιές της αποθήκης πυρομαχικών της 111 ΠΜ στη Νέα Αγχίαλο
  • Την καταστροφή στις πλημμύρες της Θεσσαλίας της κύριας βάσης της Αεροπορίας Στρατού στο 1ο ΤΑΞΑΣ στο Στεφανοβίκειο (έχει χαθεί ίσως και το 1/4 της συνολικής μαχητικής δύναμης της Αεροπορίας Στρατού με τα ελικόπτερα επιθετικής αναγνώρισης OH-58 Kiowa να μετρούν απώλεια του 80% του αριθμού τους)
  • Την σφαγή στην Λιβύη, όπου σκοτώθηκαν 5 μέλη της ελληνικής αποστολής στο μεγαλύτερο επιχειρησιακό φιάσκο μετά τον πόλεμο της Κύπρου.

Στη χθεσινή ομιλία του, ο Αρχηγός Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων, στρατηγός Κ. Φλώρος, παρουσιάζεται να προκαλεί κοινή γελοιοποίηση με αναφορές σε φανταστικά επιτεύγματα και ψεύδη για τη δύναμη και την επιρροή των Ελληνικών Ένοπλων Δυνάμεων. Η σύγκρισή του με τον “Αδόλφο Χίτλερ” καταδεικνύει τη διαφορά μεταξύ της φαντασίας του και της πραγματικότητας.

Η προσπάθεια του Φλώρου να προσφέρει εικόνα στους “πολιτικούς πάτρωνές” του, ειδικά στην πρεσβεία των ΗΠΑ, δείχνει να είναι ανεπιτυχής. Η αναφορά στην προετοιμασία της Αλεξανδρούπολης ως βάσης των ΗΠΑ φαίνεται να προσπαθεί να αναστρέψει την εικόνα του ως “ρωσοφάγου” και να παρουσιάσει την Ελλάδα ως συνεργάτη των Ηνωμένων Πολιτειών.

Η αναφορά σε πιθανές αλλαγές στην πολιτική σκηνή των ΗΠΑ με την εκλογή του Ν.Τραμπ αντανακλά ανησυχίες για τις επιπτώσεις που θα μπορούσαν να προκύψουν σε σχέση με τη στρατηγική συνεργασία με τις ΗΠΑ.

Συνολικά, η ομιλία του Κ. Φλώρου φαίνεται να αποτελεί προσπάθεια αυτοπροβολής και αντιμετώπισης ενδεχόμενων εσωτερικών ή εξωτερικών πιέσεων, αλλά η αποστολή αυτή φαίνεται να μην συγκεντρώνει σοβαρή αποδοχή.

«Όσον αφορά στην Αλεξανδρούπολη, την “Σούδα του Βορρά” όπως επίσης συνηθίζω να τη λέω, και εκεί αξιοποιήσαμε και συνεχίζουμε να αξιοποιούμε τον λιμένα με την παροχή διευκολύνσεων δυνάμεων της Συμμαχίας, για την προώθησή τους προς ενίσχυση της Νοτιοανατολικής Πτέρυγάς της.

Ο Άξονας Αλεξανδρούπολη – Βουλγαρία, Ρουμανία – Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη είναι εξαιρετικά σημαντικός τουλάχιστον ως προς την στρατηγική αμυντική διάσταση του για την οποία μου επιτρέπεται να αναφερθώ κι αυτό είναι πέραν πάσης αμφιβολίας γεγονός, που ανέβασε κατακόρυφα το γεωστρατηγικό ειδικό βάρος της Χώρας μας.

Η στρατηγική αξία της πρωτεύουσας του Έβρου βεβαίως, αποκτά πλέον διεθνές βεληνεκές στο πλαίσιο και της ταχύτατης ενεργειακής αναβάθμισής της, σύμφωνα με τους ευρύτερους σχεδιασμούς της Πολιτείας».

Για πρώτη φορά, ένας στρατιωτικός, ο οποίος υποτίθεται ότι είναι υπεύθυνος για την άμυνα της χώρας, αυτο-στοχοποιεί μία πόλη της Ελλάδας. Η ενέργεια αυτή προκαλεί έκπληξη και ανησυχία, ενισχύοντας τον προβληματισμό για τον ρόλο και τη συμπεριφορά των στρατιωτικών που είναι επιφορτισμένοι με την ασφάλεια της χώρας. Η ευχή για θεία παρέμβαση αποτυπώνει τον προβληματισμό για τις επιπτώσεις της εν λόγω ενέργειας στην εθνική ασφάλεια.

Ο Θεός να βάλει το χέρι του…

ViberΑκολούθησε το patriotiko.gr στο Viber για να βλέπεις τα νέα της ημέρας!
TelegramΑκολούθησε το patriotiko.gr στο Telegram για να βλέπεις τα νέα της ημέρας!
Scroll to Top