Σε μια κρίσιμη στρατιωτική συνάντηση στην Άγκυρα, τα επιτελεία των υπουργείων Άμυνας της Ελλάδας και της Τουρκίας συζητούν την ανάπτυξη νέας σελίδας στις διμερείς τους σχέσεις. Η συνάντηση, η πρώτη μετά από 3 χρόνια και 9 μήνες, αποσκοπεί στον τερματισμό των περιστατικών παρενόχλησης μεταξύ των ελληνικών και τουρκικών στρατιωτικών μέσων στο Αιγαίο. Επιπλέον, οι δύο πλευρές επιδιώκουν να θεσπίσουν νέες “κόκκινες γραμμές” στις ελληνοτουρκικές τους σχέσεις, με στόχο τη μείωση της έντασης στην περιοχή του Αιγαίου. Ο ελληνικός εκπρόσωπος στη συνάντηση είναι ο πρέσβης Θεοχάρης Λαλάκος, πρώην γενικός γραμματέας του ελληνικού υπουργείου εξωτερικών.
Όσον αφορά τα θέματα που θα συζητηθούν στη συνάντηση, υπολογίζεται ότι τα κύρια θα περιλαμβάνουν:
Απαγόρευση Πτήσεων Χαμηλού Υψομέτρου
- Να οριστεί μία απόσταση ασφαλείας μεταξύ των πολεμικών πλοίων Ελλάδας-Τουρκίας στο Αιγαίο
- Να μην πετάνε τα στρατιωτικά αεροσκάφη σε χαμηλό υψόμετρο πάνω από πολεμικά πλοία
- Να μην παρενοχλούν τα στρατιωτικά αεροσκάφη πολεμικά πλοία με κανέναν τρόπο
- Τα πολεμικά πλοία να αποφεύγουν επικίνδυνους ελιγμούς
- Να μειωθούν όσο περισσότερο γίνεται τα προειδοποιητικά μηνύματα για κυκλοφορία σε θάλασσα και αέρα (NAVTEX), τα οποία καλύπτουν μεγάλες περιοχές για μεγάλες χρονικές περιόδους
- Το ίδιο και για τα υποβρύχια (SubNOTAM)
Να μην Θεωρούνται Εχθρικά τα «Αντίπαλα» Αεροσκάφη
- Τα ραντάρ των οπλικών συστημάτων Ελλάδας και Τουρκίας να μην κλειδώνουν τα πολεμικά πλοία της άλλης χώρας
- Να δημιουργηθεί μία άμεση γραμμή επικοινωνίας μεταξύ Εσκισεχίρ και Λάρισας έτσι ώστε να αποφευχθούν τυχόν ατυχήματα στον αέρα μεταξύ στρατιωτικών αεροσκαφών των δύο χωρών
- Κατά την διάρκεια πτήσεων στρατιωτικών αεροσκαφών των δύο χωρών, καμία πλευρά να μην εντοπίζει και θεωρεί την άλλη ως «εχθρικό αεροσκάφος»
- Να δοθεί η δικαιοδοσία σε διοικητές της περιοχής να χειρίζονται πιθανά στρατιωτικά περιστατικά στα σύνορα στην Αδριανούπολη για να μην κλιμακωθούν
Τα προαναφερθέντα, τουλάχιστον κατά την εκτίμηση ειδικών, προβλέπεται ότι θα αποτελέσουν αντικείμενο συζήτησης στην προσεχή συνάντηση των δύο χωρών, με σκοπό να επιτευχθούν πιθανώς νέες ιστορικές συμφωνίες μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας. Ο στόχος αυτός είναι να επιτευχθεί η μείωση της έντασης στο Αιγαίο, τον Έβρο και γενικότερα σε ολόκληρη την ανατολική Μεσόγειο.
Ειδικά με τον πόλεμο μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς να διαδραματίζει κεντρικό ρόλο, η ανατολική Μεσόγειος έχει καταστεί κρίσιμη περιοχή διεθνούς σημασίας. Συνεπώς, το ΝΑΤΟ, δεδομένου του συγκεκριμένου πλαισίου, επιδιώκει ενεργά την αποφυγή συγκρούσεων και αντιφάσεων μεταξύ των χωρών-μελών της συμμαχίας. Είναι εμφανές ότι η δυτική στρατιωτική συμμαχία προωθεί την σημερινή συνάντηση με όλα τα διαθέσιμα μέσα.
Άγκυρα: Ξεκίνησε η συνάντηση Ελλάδας-Τουρκίας για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης!
— Patriotiko.gr (@patriotikogr) November 13, 2023
Στη συνάντηση συμμετέχουν αντιπροσωπείες των υπουργείων Άμυνας των δύο χωρών, καθώς και πολιτικοί αξιωματούχοι. Επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας είναι ο πρέσβης κ. Θεοχάρης Λαλάκος.
Οι… pic.twitter.com/pCzuQh7vPK
➡️Μαρινάκης: Προσερχόμαστε στις συνομιλίες με την #Τουρκία χωρίς καμία διάθεση υποχώρησης από τα κυριαρχικά μας #δικαιώματα!!
— Patriotiko.gr (@patriotikogr) November 13, 2023
Ωστόσο, δεν διευκρίνισε, ο κ.Μαρινάκης «ποιά» είναι ακριβώς η διάθεση με την οποία.. «προσερχόμαστε»;;; #Ελλάδα #Τουρκία #ΜΟΕ pic.twitter.com/qkr5o1FxkM