Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα χρηματοδοτήσει την Ουκρανία με τα έσοδα από τα «παγωμένα» ρωσικά περιουσιακά στοιχεία

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα χρηματοδοτήσει την Ουκρανία με τα έσοδα από τα «παγωμένα» ρωσικά περιουσιακά στοιχεία

«Δεν μπορούμε να δώσουμε άλλα χρήματα από τον κοινό προϋπολογισμό»

Η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται σε αδιέξοδο σχετικά με την παροχή οικονομικής βοήθειας στην Ουκρανία, καθώς δεν μπορεί να εξασφαλίσει άλλα κονδύλια από τον κοινό προϋπολογισμό. Η προτεινόμενη λύση περιλαμβάνει την κατάσχεση περίπου 15 δισ. ευρώ από τα προβλεπόμενα κέρδη των “παγωμένων” ρωσικών περιουσιακών στοιχείων με σκοπό τη μεταφορά τους στο Κίεβο. Αναφορές των Financial Times αποκαλύπτουν αυτή την πρωτοβουλία, επικαλούμενες σχόλια του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόβσκις.

Οι διπλωμάτες της ΕΕ συζητούν τεχνικές προτάσεις για να παράσχουν άλλη επείγουσα χρηματοδότηση στην Ουκρανία, αλλά χωρίς να αναλάβουν οι ίδιοι το κόστος. Η ανακοίνωση της ΕΕ για λιτότητα το 2024, με σκοπό τη μείωση των κρατικών ελλειμμάτων, καθιστά δύσκολο να συνεχιστεί η άμεση στήριξη προς την Ουκρανία.

Η πρόταση περιλαμβάνει την κατάσχεση κερδών μόνο από την Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας, εκτιμώντας περίπου 3 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως, με συνολικά 15 δισεκατομμύρια την περίοδο 2023-2027. Το σχέδιο ενδέχεται να επηρεάσει τη Euroclear, κατέχοντας σημαντικά ποσά σε ρωσικά περιουσιακά στοιχεία.

ViberΑκολούθησε το patriotiko.gr στο Viber για να βλέπεις τα νέα της ημέρας!
TelegramΑκολούθησε το patriotiko.gr στο Telegram για να βλέπεις τα νέα της ημέρας!
Scroll to Top