Νέα ευρήματα: Το άτμισμα ενδέχεται να επηρεάζει τα γονίδια των κυττάρων

Νέα ευρήματα: Το άτμισμα ενδέχεται να επηρεάζει τα γονίδια των κυττάρων

Τα χημικά που περιέχονται στο συμβατικό τσιγάρο είναι γνωστό ότι προκαλούν μεθυλίωση του DNA. Μια νέα έρευνα που πραγματοποιήθηκε από επιστήμονες στην Ευρώπη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο άτμισμα μπορεί να προκαλέσει αλλαγές στα γονίδια των κυττάρων, παρόμοιες με αυτές που παρατηρούνται στους καπνιστές.

Οι αλλαγές αυτές, γνωστές ως επιγενετικές, εντοπίστηκαν τόσο σε κύτταρα που έρχονται σε επαφή άμεσα με τον ατμό ή τον καπνό (όπως στο στόμα), όσο και σε μακρινές περιοχές του σώματος (όπως ο τράχηλος).

Παρά ταύτα, τα ευρήματα αυτά δεν υποδεικνύουν ότι το άτμισμα φέρει τους ίδιους κινδύνους με το κάπνισμα. Ωστόσο, αναδεικνύουν το ενδεχόμενο επιπτώσεων στην υγεία που δεν έχουν ακόμα διερευνηθεί.

“Αυτή η μελέτη είναι η πρώτη που εξετάζει τον αντίκτυπο του άτμισματος και του καπνίσματος στα κύτταρα, εκτός από το αίμα”, δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια, Δρ. Chiara Herzog, υπολογιστική βιολόγος στο Πανεπιστήμιο του Ίνσμπρουκ, στην Αυστρία.

Οι επιγενετικές αλλαγές αφορούν την έκφραση των γονιδίων και συνήθως δεν σχετίζονται με δομικές αλλαγές στο DNA, αλλά με άλλες διαδικασίες. Μια από αυτές είναι η μεθυλίωση, κατά την οποία προστίθεται μια μεθυλική ομάδα σε διάφορα μόρια, όπως το DNA, προκαλώντας αλλαγές στη γονιδιακή έκφραση και συνεπώς στη λειτουργία των κυττάρων.

Οι επιγενετικές αλλαγές μπορεί να προκληθούν από ποικίλους παράγοντες, συμπεριλαμβανομένης της γήρανσης, του στρες, της έκθεσης σε ορμόνες ή χημικά, και άλλων περιβαλλοντικών παραγόντων.

Τα χημικά του συμβατικού τσιγάρου είναι γνωστό ότι προκαλούν μεθυλίωση του DNA. Η νέα μελέτη και άλλες προγενέστερες υποδηλώνουν ότι και το άτμισμα ενδέχεται να την επιφέρει.

Η έρευνα βασίστηκε στην ανάλυση περισσοτέρων από 3.500 δειγμάτων που είχαν ληφθεί από το σάλιο, τις παρειές (εσωτερικά τα μάγουλα), τον τράχηλο ή το αίμα καπνιστών και ατμιστών. Οι ερευνητές από την Αυστρία, τη Βρετανία, τη Γερμανία και την Τσεχία εξέτασαν σε αυτά τη μεθυλίωση του DNA.

Τα ευρήματά τους δημοσιεύονται στην ιατρική επιθεώρηση Cancer Research. Επιγενετικές αλλαγές εντοπίστηκαν στα κύτταρα καπνιστών και ατμιστών. Μάλιστα ορισμένες από αυτές παρατηρούνται και σε προκαρκινικά ή καρκινικά κύτταρα στους καπνιστές.

Ωστόσο το εύρημα αυτό δεν σημαίνει ότι το άτμισμα προκαλεί καρκίνο, τόνισε η Dr. Herzog.

«Παρατηρήσαμε ότι οι ατμιστές έχουν παρόμοιες επιγενετικές αλλαγές στα κύτταρα των παρειών με εκείνες που βλέπουμε και σε καπνιστές», εξήγησε.

«Χρειάζονται περαιτέρω μελέτες για να δούμε εάν αυτά τα χαρακτηριστικά μπορεί να χρησιμοποιηθούν για την πρόβλεψη του καρκίνου στους ατμιστές».

Οι συγκεκριμένες επιγενετικές αλλαγές από το άτμισμα παρατηρήθηκαν ακόμα και σε ανθρώπους που είχαν χρησιμοποιήσει περιορισμένο αριθμό ηλεκτρονικών τσιγάρων.

«Η κοινώς αποδεκτή άποψη είναι ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι λιγότερο επιβλαβή από τα συμβατικά», είπε η Dr. Herzog.

«Δεν μπορούμε όμως να πούμε ότι είναι απολύτως ασφαλή. Είναι σημαντικό να διερευνήσουμε τους πιθανούς μακροπρόθεσμους κινδύνους από τη χρήση τους».

Το κάπνισμα συμβατικών τσιγάρων είναι κύρια αιτία πολλών μορφών καρκίνου. Ετησίως κοστίζει τη ζωή σε περισσότερα από 8 εκατομμύρια ανθρώπους. Το ένα έκτο από αυτούς ήταν παθητικοί καπνιστές.

Το άτμισμα μπορεί να είναι χρήσιμο για τη διακοπή του καπνίσματος, αλλά δεν συνιστάται σε ανθρώπους που ουδέποτε κάπνισαν.

Όλοι αυτοί οι παράγοντες αποτελούν αφορμή για περαιτέρω έρευνα και εκτίμηση των κινδύνων που σχετίζονται με το άτμισμα και τη χρήση ηλεκτρονικών τσιγάρων. Η προσοχή στην υγεία παραμένει κρίσιμη, καθώς οι νέες ερευνητικές εξελίξεις φαίνεται να αποκαλύπτουν δυνητικούς κινδύνους που απαιτούν περαιτέρω εξέταση και παρακολούθηση.

ViberΑκολούθησε το patriotiko.gr στο Viber για να βλέπεις τα νέα της ημέρας!
TelegramΑκολούθησε το patriotiko.gr στο Telegram για να βλέπεις τα νέα της ημέρας!
Scroll to Top