Ο Μ. Νετανιάχου ανακοίνωσε: "Μετά την λήξη της σύρραξης, προτείνω ότι θα παραμείνουμε στη Γάζα για απροσδιόριστο χρονικό διάστημα"

Ο Μ. Νετανιάχου ανακοίνωσε: “Μετά την λήξη της σύρραξης, προτείνω ότι θα παραμείνουμε στη Γάζα για απροσδιόριστο χρονικό διάστημα”

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου, ανέφερε σε συνέντευξη μεταδιδόμενη από το ABC News ότι το Ισραήλ θα αναλάβει τη “πλήρη ευθύνη ασφάλειας” στη Γάζα για “αόριστο χρονικό διάστημα” μετά το τέλος του πολέμου.

Ουσιαστικά, ο Νετανιάχου αποκάλυψε ότι η στρατιωτική επιχείρηση έχει ως στόχο την επανάληψη του ελέγχου του Ισραήλ στη Γάζα, παρόμοιο με την κατάσταση πριν από το 2005, όταν οι ισραηλινές στρατιωτικές δυνάμεις αποσύρθηκαν και άφησαν την Χαμάς να αναλάβει την εξουσία.

Το Τελ Αβίβ θεωρεί την αποχώρησή του από τη Γάζα το 2005 μεγάλο λάθος, καθώς παραδόθηκε ουσιαστικά η περιοχή στην Χαμάς και φάνηκε αδύναμο το Ισραήλ. Σκοπεύει να ανακτήσει τον έλεγχο της Γάζας μετά τον τρέχοντα πόλεμο.

Σύμφωνα με τον Νετανιάχου, η κατάπαυση του πυρός στη Γάζα θα εξαρτηθεί από την απελευθέρωση όλων των Ισραηλινών που κρατούνται όμηροι από τη Χαμάς. Επίσης, το Ισραήλ θα επιτρέψει περιοδικές “τακτικές παύσεις” για ανθρωπιστικούς σκοπούς.

Ο Νετανιάχου επεσήμανε ότι η Γάζα θα πρέπει να κυβερνάται από αντιπαραγωγικούς παράγοντες, ώστε να αποφευχθεί η συνέχιση της Χαμάς. Το Ισραήλ θα αναλάβει την ευθύνη για την ασφάλεια της περιοχής, καθώς έχει δει τι συμβαίνει όταν δεν το κάνει.

Σε ό,τι αφορά τις περιοδικές μικρές διακοπές στις εχθροπραξίες, ο Νετανιάχου αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο της διακοπής του πυρός για σύντομα χρονικά διαστήματα, μια ώρα εδώ, μια ώρα εκεί. Υπογράμμισε ότι αυτές οι διακοπές του πυρός παρουσιάζουν προηγούμενα στο παρελθόν και ότι οι συνθήκες θα πρέπει να ελεγχθούν προσεκτικά προτού επιτραπεί η είσοδος είτε ανθρωπιστικής βοήθειας είτε των ομήρων μας, ατομικά ή αναλόγως. Παράλληλα, απέφυγε να δώσει ελπίδες για μια γενική διακοπή του πυρός.

Ο Νετανιάχου σχολίασε επίσης τον ρόλο του Ιράν και της Χεζμπολάχ στο συγκρότημα, προειδοποιώντας τους να μην εμπλακούν περαιτέρω. Αναφέροντας ότι πιστεύει πως έχουν συνειδητοποιήσει τις επιπτώσεις μιας μεγάλης συμμετοχής τους στον πόλεμο, εξέφρασε την ελπίδα ότι δεν θα κάνουν το λάθος αυτό.

Ερωτηθείς για τις δικές του ευθύνες σχετικά με την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου, ο κ. Νετανιάχου αναγνώρισε ανοιχτά ότι φέρει ευθύνη για τα γεγονότα, και αυτό το θέμα θα πρέπει να εξεταστεί μετά το τέλος του πολέμου. Επισήμανε επίσης ότι η κυβέρνησή του απέτυχε να προστατεύσει αποτελεσματικά τους ισραηλινούς πολίτες κατά τη διάρκεια της κρίσης.

Αξίζει να υπενθυμίσουμε τι συνέβη το 2005: Τότε, ο τότε Ισραηλινός πρωθυπουργός, Αριέλ Σαρόν, ανακοίνωσε την αποχώρηση του ισραηλινού στρατού από τη Γάζα τον Δεκέμβριο του 2003, με απροσδοκητές επιπτώσεις. Δήλωσε ότι δεν είναι βιώσιμο να κρατά κανείς 3,5 εκατομμύρια Παλαιστίνιους υπό κατοχή, και αυτή η κατάσταση δεν μπορούσε να συνεχιστεί περαιτέρω.

Έναν χρόνο αργότερα, ο Σαρόν ανακοίνωσε την αποχώρηση των ισραηλινών εποίκων από τη Γάζα και ίσως από μέρος της Δυτικής Όχθης.

Έτσι, στις 15 Αυγούστου του 2005 ξεκίνησε η επιχείρηση αποχώρησης από τη Γάζα. Οι 21 εποικισμοί, με 1500 Εβραίους εποίκους, έπρεπε να εκκενωθούν εντός 48 ωρών, ενώ δόθηκε επιπλέον χρόνος για την κατεδάφιση των στρατιωτικών εγκαταστάσεων. Μέχρι τις 12 Σεπτεμβρίου, δεν θα έπρεπε να υπάρχει κανένας Ισραηλινός στη Γάζα.

Από τις 7η Οκτωβρίου και μετά έχουν σημειωθεί πάνω από 1.400 νεκροί στο Ισραήλ, στην πλειονότητά τους πολίτες, κυρίως κατά τη διάρκεια της ανεξήγητης επίθεσης σε τμήματα του Ισραήλ που διοικούνται από την Χαμάς, μια από τις πιο θανατηφόρες επιθέσεις από την ίδρυση του Ισραήλ το 1948.

Η Χαμάς έχει πάρει επίσης πάνω από 240 Ισραηλινούς ομήρους και τους έχει μεταφέρει στη Γάζα. Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα από το υπουργείο Υγείας της Χαμάς, τουλάχιστον 10.022 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στη Λωρίδα της Γάζας, κυρίως αμάχοι, συμπεριλαμβανομένων περισσότερων από 4.000 παιδιών, κατά τη διάρκεια των καταστροφικών βομβαρδισμών που διαπράχθηκαν από τις ισραηλινές ΕΔ, εκ του αέρος, της θάλασσας και της ξηράς.

ViberΑκολούθησε το patriotiko.gr στο Viber για να βλέπεις τα νέα της ημέρας!
TelegramΑκολούθησε το patriotiko.gr στο Telegram για να βλέπεις τα νέα της ημέρας!
Scroll to Top