Ο Π. Λαφαζάνης καταδικάστηκε σε 18 μήνες φυλάκιση επειδή προσπαθούσε να προστατεύσει τα σπίτια των πολιτών από τραπεζικούς πλειστηριασμούς

Ο Π. Λαφαζάνης καταδικάστηκε σε 18 μήνες φυλάκιση επειδή προσπαθούσε να προστατεύσει τα σπίτια των πολιτών από τραπεζικούς πλειστηριασμούς

Ο εισαγγελέας αντιτάχθηκε στις κατηγορίες και πρότεινε την αθώωση των κατηγορουμένων.

Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης και οι συναγωνιστές του, Αντώνης Μαυρομμάτης, Λεωνίδας και Ηλίας Παπαδόπουλοι, καταδικάστηκαν σε 18 μήνες φυλάκιση για δήθεν άσκηση βίας κατά των ΜΑΤ κατά τη διάρκεια προσπάθειας παρεμπόδισης πλειστηριασμών μετά από έξι χρόνια αναβολών. Παρά την πειστική εισήγηση του εισαγγελέα για αθώωση, οι κατηγορούμενοι καταδικάστηκαν για πολιτικούς λόγους, με βαριές ποινές και τριετή αναστολή. Ο Λαφαζάνης αναφέρθηκε σε μια “κατασκευασμένη” απόφαση που αποδίδει σε Μητσοτάκη, ΣΥΡΙΖΑ και το περιβάλλον Τσίπρα. Η καταδίκη είναι συμβολική, αφού άλλοι υπεύθυνοι για την οικονομική καταστροφή της χώρας παραμένουν ελεύθεροι, ενώ ο Λαφαζάνης ανέφερε πως θα προτιμούσε να συλληφθεί παρά να απολαμβάνει αναστολή.

Ο Μανώλης Γλέζος εξέφρασε την έντονη αντίθεσή του έναντι της δίωξης του Παναγιώτη Λαφαζάνη, που καταδικάστηκε σε 18 μήνες φυλάκιση για τη δράση του κατά των πλειστηριασμών. Ο Γλέζος χαρακτήρισε τη δίωξη ως πρωτοφανή και απαράδεκτη, ισχυριζόμενος ότι στοχεύει στην καρδιά της Δημοκρατίας και της υπεράσπισης των δικαιωμάτων των πολιτών. Αναφέρθηκε στην πολιτική και δικονομική απαράδεκτη φύση της δίωξης και κάλεσε όλους τους πολίτες, ανεξαρτήτως πολιτικής ή ιδεολογικής προέλευσης, να σταθούν στο πλευρό του Παναγιώτη Λαφαζάνη. Τέλος, επεσήμανε ότι οποιαδήποτε απόφαση εκτός από πλήρη αθώωση θα ήταν πλήγμα στον θεσμό της Δικαιοσύνης και της Δημοκρατίας.

Επίσης, ο Μίκης Θεοδωράκης εξέφρασε το 2019 τη στήριξή του προς τον Παναγιώτη Λαφαζάνη και τους συγκατηγορουμένους του κατά τη δίκη. Ο διάσημος μουσικοσυνθέτης προσέθεσε τότε τη φωνή του στην αντίδραση κατά της πολιτικής δίωξης, υποστηρίζοντας την αλληλεγγύη και τη διαμαρτυρία ενάντια σε αυτήν.

Αναλυτικά η δήλωση του Μίκη Θεοδωράκη έχει ως εξής:

«Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ και νυν αρχηγός κόμματος, καλείται στην Ασφάλεια όπως γινόταν με τους αριστερούς και δημοκράτες για εκφοβισμό, στις σκοτεινές μέρες της μετεμφυλιακής Ελλάδας.

Ώστε και Μανιαδάκης κύριε Πρωθυπουργέ;

(Ο Μανιαδάκης υπήρξε επί Μεταξά υπουργός Ασφαλείας και διώκτης των κομμουνιστών).

Η ταχύτητά σας προς τα πίσω είναι άξια θαυμασμού.

Να αναμένω κι εγώ την δική μου κλήση «δι’ υπόθεσίν μου» (και στο βάθος Μακρόνησος);

Κάτω τα χέρια από τον Λαφαζάνη (και κάθε Λαφαζάνη)!

Αυτό έχω να σας πω».

Τον Νοέμβριο του 2017 δήλωνα ότι διαβάζω στον τύπο τα σχετικά με τους πλειστηριασμούς «με αληθινή ντροπή, γιατί έχω παγιδευτεί λόγω της ηλικίας μου στον ρόλο του παρατηρητή μιας εθνικής τραγωδίας.

Διότι με εθνική τραγωδία ισοδυναμεί η προσπάθεια κλοπής από τον ελληνικό Λαό του τελευταίου του οχυρού: της προσωπικής του κατοικίας, που αποτελεί αναπόσπαστο στοιχείο ζωτικής και πολιτισμικής ιδιοσυστασίας της εθνικής του ταυτότητας.

Απορώ και θλίβομαι για την τόση απάθεια με την οποία αντιμετωπίζεται αυτή η τόσο προκλητική ενέργεια που κηλιδώνει τον Λαό μας ανεπανόρθωτα».

Δύο χρόνια μετά, δυστυχώς δεν βλέπω να έχει αλλάξει κάτι, ενώ σήμερα δικάζονται κάποιοι που προσπάθησαν να αποτρέψουν την διενέργεια τέτοιων πλειστηριασμών.

Είμαι στο πλευρό του Παναγιώτη Λαφαζάνη, όπως και όποιου άλλου αγωνίζεται για να σταματήσει αυτό το έγκλημα.

Και έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στην Ελληνική Δικαιοσύνη.

Αθήνα, 30.10.2019

Μίκης Θεοδωράκης

ViberΑκολούθησε το patriotiko.gr στο Viber για να βλέπεις τα νέα της ημέρας!
TelegramΑκολούθησε το patriotiko.gr στο Telegram για να βλέπεις τα νέα της ημέρας!
Scroll to Top