Ελληνικοί νανοδορυφόροι εξετάζουν Μεσόγειο-Αιγαίο-Θράκη: Σημαντική συμβολή στις στρατιωτικές επιχειρήσεις

Ελληνικοί νανοδορυφόροι εξετάζουν Μεσόγειο-Αιγαίο-Θράκη: Σημαντική συμβολή στις στρατιωτικές επιχειρήσεις

Ελληνικοί νανοδορυφόροι:

Η Ελλάδα προχωράει στον εκσυγχρονισμό των οπλικών συστημάτων με τη χρήση δορυφορικών τεχνολογιών και νανοδορυφόρων. Η ανάπτυξη ενός σμήνους 12 νανοδορυφόρων βρίσκεται στο τελικό στάδιο, παρέχοντας καινοτόμες λειτουργίες στις επικοινωνίες και στη γεωπαρατήρηση. Αυτές οι προσπάθειες ενισχύουν τη διαλειτουργικότητα των ενόπλων δυνάμεων και συμβάλλουν στην αυξημένη αποτρεπτική ισχύ της χώρας.

Η Εξέλιξη των Ελληνικών Νανοδορυφόρων

Το 2017, η Ελλάδα έκανε το πρώτο της βήμα στον τομέα της διαστημικής τεχνολογίας με την εκτόξευση των μικροδορυφόρων UPSat και DUTHSat. Αυτοί οι δορυφόροι, που παρήχθησαν εξ ολοκλήρου στην Ελλάδα, ανοίγοντας νέους ορίζοντες στη διαστημική έρευνα. Ενσωματώνοντας λογισμικό ανοιχτού κώδικα, το UPSat ανήκει στο πρόγραμμα QB50 και αποτελεί παράδειγμα της εξέλιξης της ελληνικής διαστημικής τεχνολογίας.

Ο δορυφόρος DUTHSat, κατασκευασμένος στο Πανεπιστήμιο Θράκης, συμμετείχε στην ευρωπαϊκή πρωτοβουλία QB50 για την εκτόξευση νανοδορυφόρων προκειμένου να διερευνηθεί η ανώτερη ατμόσφαιρα. Κοινοπραξίες, συμπεριλαμβανομένων και ελληνικών πανεπιστημίων, επιλέχθηκαν από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος για την κατασκευή νανοδορυφόρων. Αυτοί οι δορυφόροι, με χαρακτηριστικά γρήγορης κατασκευής και χαμηλού κόστους, προσφέρουν αποτελέσματα παρόμοια με τους κλασικούς δορυφόρους, αλλά με οικονομικά οφέλη.

Το πρόγραμμα “ΕΡΜΗΣ”

Το πρόγραμμα “ΕΡΜΗΣ” αναμένεται να ενισχύσει σημαντικά τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις σε όλους τους τομείς, συνδέοντας τα νέα γαλλικά αεροσκάφη Rafale, τις Φρεγάτες FDI και τις Κορβέτες, καθώς και τα F-35. Το σύστημα νανοδορυφόρων θα επιτρέπει τον συντονισμό όλων των εξοπλισμών, παρέχοντας πληροφορίες για την κατάσταση του εχθρικού έδαφους και υποστηρίζοντας τις επιχειρήσεις με πυραύλους Κρουζ.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει ένα σμήνος νανοδορυφόρων που επικεντρώνονται σε τεχνολογικά προηγμένες λειτουργίες, όπως οι τηλεπικοινωνίες 5G/IoT, οι δια-δορυφορικές συνδέσεις (inter-satellite link) και η υπερφασματική τηλεπισκόπηση (hyperspectral remote sensing). Επιπλέον, το Ινστιτούτο Αστρονομίας, Αστροφυσικής, Διαστημικών Εφαρμογών και Τηλεπισκόπησης (ΙΑΑΔΕΤ) του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών έχει κεντρικό ρόλο στο δίκτυο του προγράμματος, επιδιώκοντας την πιστοποίηση νέων ελληνικών διαστημικών τεχνολογιών και εφαρμογών.

Η Στρατηγική Σημασία των Δορυφορικών Εικόνων στις Στρατιωτικές Επιχειρήσεις

Οι δορυφορικές εικόνες αναδεικνύονται ως κρίσιμο εργαλείο σε στρατιωτικά, ενεργειακά, μεταφορικά και επικοινωνιακά ζητήματα, παρέχοντας άμεση ενημέρωση στην πολιτική και στρατιωτική ηγεσία. Οι δυνατότητες των δορυφορικών τεχνολογιών επιτρέπουν τη χαρτογράφηση του εδάφους, την υποστήριξη των οπλικών συστημάτων, και την παρακολούθηση των αεροπορικών επιχειρήσεων. Στον τομέα της κυβερνοασφάλειας, οι νέες τεχνολογίες, όπως οι επικοινωνίες 5G/IoT και η δια-δορυφορική σύνδεση, ενισχύουν το σύστημα νανοδορυφόρων “ΕΡΜΗΣ”, προσφέροντας πιστοποιημένες και καινοτόμες λύσεις που αναπτύχθηκαν στην Ελλάδα. Σε ένα πεδίο όπου ο κυβερνοπόλεμος κατέχει τεράστια σημασία, οι δορυφορικές τεχνολογίες αναδεικνύονται ως κρίσιμο στοιχείο για τον εντοπισμό και την αντιμετώπιση πολλαπλών απειλών.

ViberΑκολούθησε το patriotiko.gr στο Viber για να βλέπεις τα νέα της ημέρας!
TelegramΑκολούθησε το patriotiko.gr στο Telegram για να βλέπεις τα νέα της ημέρας!
Scroll to Top