Ο Biden χαρακτήρισε εκ νέου τον Xi Jinping ως "δικτάτορα"

Ο Biden χαρακτήρισε εκ νέου τον Xi Jinping ως “δικτάτορα”

«Εννοώ ότι είναι αρχηγός κομμουνιστικού κράτους» δικαιολογήθηκε μετά την υποτιθέμενη «εποικοδομητική συνάντηση»

Ο Τζο Μπάιντεν, μετά την υποτιθέμενη «εποικοδομητική συνάντησή του» με τον Σι Τζινπίνγκ στην Καλιφόρνια, εξέφρασε ξανά την άποψή του για τον κινεζικό ηγέτη, αποκαλώντας τον “δικτάτορα”. Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, δήλωσε ότι ο Σι Τζινπίνγκ εξακολουθεί να είναι δικτάτορας, εξηγώντας ότι κυβερνά μια χώρα με διαφορετική μορφή διακυβέρνησης από αυτήν των Ηνωμένων Πολιτειών. Αυτή η δήλωση προκάλεσε αντιδράσεις, καθώς θεωρείται ότι ο Μπάιντεν υπέπεσε σε τρία βασικά λάθη απέναντι σε έναν αρχηγό πυρηνικής και οικονομικής υπερδύναμης.

Στην πρόσφατη συνάντησή του με τον Σι Τζινπίνγκ, ο Τζο Μπάιντεν αμφισβήτησε την εξουσία του, χαρακτηρίζοντάς τον “κατώτερό” του λόγω έλλειψης εκλογικού συστήματος δυτικού τύπου. Παράλληλα, προσέβαλε τον κινεζικό ηγέτη και κριτικάρει το πολιτικό σύστημα της Κίνας, επεμβαίνοντας στα εσωτερικά της χώρας.

Παρά ταύτα, αναγνώρισε τις συνομιλίες ως “εποικοδομητικές και παραγωγικές,” αναφερόμενος στις συμφωνίες για την αποκατάσταση των επαφών υψηλού επιπέδου των στρατών και την κινεζική συμμετοχή στην καταπολέμηση της φαιντανύλης.

Όμως, η ανακοίνωση του Μπάιντεν ότι ο Σι Τζινπίνγκ εξακολουθεί να είναι “δικτάτορας” αναστάτωσε το πλαίσιο, ερωτώντας αν αυτό αντιπροσωπεύει την επίσημη θέση του Λευκού Οίκου ή προσωπική τοποθέτηση του προέδρου.

Η προκλητική διατύπωση μπορεί να υπονοεί ότι οι “εποικοδομητικές συνομιλίες” ήταν μάλλον άκυρες, αναρωτώντας εάν ο Μπάιντεν είναι κατάλληλος για τη θέση του, όπως υποστηρίχθηκε πρόσφατα από το CNN.

«Ολοκλήρωσα αρκετές ώρες συνομιλιών με τον πρόεδρο Σι και θεωρώ πως πρόκειται για τις πιο εποικοδομητικές και παραγωγικές που είχαμε», ανέφερε.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησής του στην Καλιφόρνια με τον Σι Τζινπίνγκ, ο Τζο Μπάιντεν εξέφρασε ικανοποίηση για τη δυνατότητα άμεσης και άμεσης επικοινωνίας με τον κινέζο ομόλογό του σε περίπτωση κρίσης. Συμφώνησαν να διατηρήσουν ανοικτούς διαύλους επικοινωνίας, συμπεριλαμβανομένου του απευθείας τηλεφώνου ανάμεσα στους δυο ηγέτες.

Κατά τη δήλωσή του, ο Μπάιντεν επεσήμανε ότι και οι δυο μπορούν να καλούν αμέσως ο ένας τον άλλον, ενισχύοντας την αμοιβαία επικοινωνία. Παράλληλα, αξίωσε από τον Σι Τζινπίνγκ να σεβαστεί την εκλογική διαδικασία στην Ταϊβάν.

Η επίσημη σύσκεψη είχε υψηλή σημασία, καθώς επιτρέπει στους δυο ηγέτες να επικοινωνήσουν απευθείας και να διαμορφώσουν πολιτική για ζητήματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος.

Στη συνάντησή του με τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ, ο Τζο Μπάιντεν εξέφρασε την αποφασιστικότητα των ΗΠΑ να εγγυηθούν την ειρήνη και τη σταθερότητα στην Ταϊβάν, ζητώντας από την Κίνα να σεβαστεί την εκλογική διαδικασία στο νησί. Από την πλευρά του, ο κινέζος ηγέτης κάλεσε τον Μπάιντεν να σταματήσει την εξοπλισμού της Ταϊβάν, υποστηρίζοντας πως η επανένωση είναι αναπόφευκτη.

Σε προσπάθεια ελαχιστοποίησης της παραγωγής και διακίνησης φαιντανύλης, η Κίνα συμφώνησε να λάβει αξιόπιστα μέτρα. Παράλληλα, δύο χώρες συμφώνησαν να διεξαγάγουν συνομιλίες για την τεχνητή νοημοσύνη, ενώ επανέφεραν την επικοινωνία υψηλού επιπέδου μεταξύ των ένοπλων δυνάμεων τους.

Ωστόσο, ο Σι Τζινπίνγκ προειδοποίησε ότι οι αμερικανικές ενέργειες και κυρώσεις κατά κινεζικών εταιρειών πλήττουν σοβαρά θεμιτά συμφέροντα της Κίνας. Τα δύο κράτη φαίνεται να προσπαθούν να βρουν κοινό έδαφος σε ζητήματα που αφορούν την περιφερειακή σταθερότητα και την οικονομική συνεργασία.

Ποιος διαμορφώνει το έργο και ποιος τους καθοδηγεί;

Με ποιον τρόπο επηρεάζουν τις αποφάσεις, τα ταξίδια και το πρόγραμμα των συνομιλιών στους ηγέτες;

Οι ΗΠΑ και η Κίνα βρέθηκαν πρόσφατα σε ένταση λόγω ζητημάτων όπως η Ταϊβάν και τα κινεζικά κατασκοπευτικά μη επανδρωμένα σκάφη πάνω από τις ΗΠΑ. Αντίστοιχα, οι σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας παρουσίασαν ένταση με ανταλλαγή επιθετικών δηλώσεων από τους ηγέτες Μητσοτάκη και Ερντογάν.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι χωρίς προηγούμενα γεγονότα που θα μπορούσαν να μετριάσουν τις εντάσεις, ο Κινέζος ηγέτης βρίσκεται στο Σαν Φρανσίσκο, ενώ ο Τούρκος Πρόεδρος αναμένεται στην Αθήνα. Ποιος ο ρόλος και η ατζέντα των συναντήσεων αυτών, και ποιος διαμορφώνει τις αποφάσεις και τις συζητήσεις μεταξύ των ηγετών;

Στο επίκεντρο φαίνεται να βρίσκεται η οικονομία, με τον Κινέζο ηγέτη να επιχειρεί να αναστήσει την κινεζική οικονομία, ενώ ο Μπάιντεν αντιμετωπίζει διεθνείς προκλήσεις από τον πόλεμο στην Ουκρανία έως τις εντάσεις στη Γάζα. Τα δύο κράτη προσπαθούν να επιλύσουν διάφορα επίμαχα ζητήματα, αλλά οι προσδοκίες για σημαντική πρόοδο παραμένουν χαμηλές.

Η επίσκεψη του Xi Jinping στις ΗΠΑ και η αναμενόμενη επίσκεψη του Ερντογάν στην Αθήνα προσφέρουν μια ευκαιρία για διαπραγματεύσεις και διπλωματικές κινήσεις, ενώ παρατηρείται προσοχή σε θέματα οικονομίας, τεχνολογίας, και διεθνών προκλήσεων.

ViberΑκολούθησε το patriotiko.gr στο Viber για να βλέπεις τα νέα της ημέρας!
TelegramΑκολούθησε το patriotiko.gr στο Telegram για να βλέπεις τα νέα της ημέρας!
Scroll to Top