Τραγωδία: Αγνοήθηκε προειδοποίηση για την επικινδυνότητα στη Λιβύη – Υπόλογος ο Κ. Φλώρος

Τραγωδία: Αγνοήθηκε προειδοποίηση για την επικινδυνότητα στη Λιβύη – Υπόλογος ο Κ. Φλώρος

Σημαντικές αποκαλύψεις για λάθη και παραλείψεις στην οργάνωση αποστολής που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο 3 στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και 2 εθελοντών διερμηνευτών.

Λάθη, αμέλειες και ανεπαρκής σχεδιασμός αποκαλύπτονται στην προετοιμασία της ελληνικής ανθρωπιστικής αποστολής στη Λιβύη, η οποία εξελίχθηκε σε ανυπόφορη τραγωδία με τον θάνατο τριών στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και δύο εθελοντών διερμηνευτών. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, παρόλο που υπήρχε προειδοποίηση για τους κινδύνους της αποστολής, η προειδοποίηση αγνοήθηκε, ενώ αναδεικνύεται και η προσπάθεια διακύμανσης της εικόνας με επιλεγμένα μέλη του Ειδικού Τμήματος Αλεξιπτωτιστών (ΕΤΑ).

Σύμφωνα με τα έγγραφα που παρουσιάζονται, αν και υπήρχε προειδοποίηση για τον κίνδυνο της αποστολής, η παρουσίαση του σχεδίου στην Διοίκηση Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ) αγνόησε τον κίνδυνο τροχαίων ατυχημάτων και επικεντρώθηκε σε πτυχές δημοσίων σχέσεων για θετική δημοσιότητα.

Ενώ η προπαρασκευαστική διαταγή δόθηκε στις 15 Σεπτεμβρίου, η εκτελεστική διαταγή δόθηκε μόλις δύο ημέρες μετά, παραβιάζοντας τους κανονισμούς που απαιτούν έξι ημέρες προετοιμασίας και συνεργασίας.

Σημαντικό είναι το γεγονός ότι στα στελέχη δόθηκε διαταγή να μην φέρουν όπλα, εκθέτοντας την ελληνική αποστολή σε επικίνδυνες καταστάσεις χωρίς αντίστοιχες εγγυήσεις από τοπικές ομάδες, καθιστώντας την εκτεθειμένη σε αναπόφευκτους κινδύνους.

ViberΑκολούθησε το patriotiko.gr στο Viber για να βλέπεις τα νέα της ημέρας!
TelegramΑκολούθησε το patriotiko.gr στο Telegram για να βλέπεις τα νέα της ημέρας!
Scroll to Top