Διακοπή λειτουργίας σε Facebook, Messenger, Instagram: Πόσο κόστισε στον Μ. Ζάκερμπεργκ;

Διακοπή λειτουργίας σε Facebook, Messenger, Instagram: Πόσο κόστισε στον Μ. Ζάκερμπεργκ;

Πόσα χρήματα έχασε η εταιρεία;

Το χθεσινό black out στη λειτουργία της Meta, που προκάλεσε την αδυναμία πρόσβασης στο Facebook, το Instagram και το Messenger, αποδείχθηκε ότι είναι ένα θέμα πολλών δολαρίων για την εταιρεία.

Και ποιο ήταν το κόστος αυτό; Ο Νταν Ιβές, διευθύνων σύμβουλος της Wedbush Securities της Νέας Υόρκης, δήλωσε στην DailyMail ότι ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ υπέστη απώλειες περίπου 100 εκατομμυρίων δολαρίων σε έσοδα το πρωί της Τρίτης λόγω της απροσδόκητης διακοπής λειτουργίας των πλατφορμών παγκοσμίως.

Η τιμή της μετοχής της Meta υποχώρησε επίσης κατά 1,5% καθώς άρχισαν να εμφανίζονται οι πρώτες αναφορές για το πρόβλημα. Η εταιρεία προσπορίζεται το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων της μέσω διαφημίσεων, οι οποίες προβάλλονται στους χρήστες, και με τα “τεχνικά ζητήματα” που προκάλεσαν τη διακοπή λειτουργίας των πλατφορμών, μειώθηκαν τα κέρδη της.

Η Meta, σύμφωνα με τον Ιβές, δεν θα αποκαλύψει τις οικονομικές ζημίες. “Πρόκειται για ένα αμελητέο ποσό εσόδων που είναι πιθανότατα κάτω από 100 εκατομμύρια δολάρια”, δήλωσε.

Και αυτό είναι κάτι που μπορεί να καταλάβει κανείς, αν σκεφτεί ότι η αξία της Meta το 2023 εκτιμάται στα περίπου 134 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η Meta πάντως, κατηγόρησε τη διακοπή λειτουργίας για “τεχνικά ζητήματα”, αφήνοντας το τι πραγματικά συνέβη να καλύπτεται από μυστήριο. Μια πηγή μέσα από το Facebook δήλωσε στην Daily Mail ότι τα εσωτερικά συστήματα της εταιρείας ήταν επίσης εκτός λειτουργίας, γεγονός που μπορεί να οδήγησε στα προβλήματα.

Πολλοί υπέθεσαν ότι η διακοπή λειτουργίας ήταν “κυβερνοεπίθεση”, καθώς συνέβη την Τρίτη, όπου σε πολλές αμερικανικές πολιτείες διεξήχθησαν εκλογές για τους υποψηφίους των αμερικανικών εκλογών.

Ο Τζέικ Μουρ, ειδικός τεχνολογίας και σύμβουλος ασφαλείας στην ESET, δήλωσε ότι μια κυβερνοεπίθεση είναι απίθανη αλλά όχι αδύνατη. “Το Facebook έχει ιστορικό πτώσης, αλλά αυτό θα μπορούσε να συμβεί για έναν μακρύ κατάλογο λόγων”, είπε.

“Αν και είναι εξαιρετικά απίθανο να πρόκειται για κυβερνοεπίθεση, δεν μπορεί να αποκλειστεί πλήρως, αλλά είναι πιο πιθανό να πρόκειται για ένα ακόμη πρόβλημα εσωτερικού δικτύου”.

Η Κέιτ Λιζενμπίγκλερ, συντάκτρια στο TheRevOpsTeam, δήλωσε ότι η διακοπή είναι μια “ενόχληση” αλλά πιθανότατα “τίποτα το σοβαρό”. “Δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει αυτό και δεν θα είναι η τελευταία”, είπε.

“Μεγάλες πλατφόρμες όπως το Facebook και το Instagram (και τώρα το Threads) διαχειρίζονται τεράστιο όγκο κίνησης και δεδομένων κάθε ώρα της ημέρας.

Αυτό σημαίνει ότι μια μικρή δυσλειτουργία ή ένα ανθρώπινο λάθος στο δωμάτιο του διακομιστή μπορεί εύκολα να μετατραπεί σε χιονοστιβάδα και να προκαλέσει διακοπή λειτουργίας που επηρεάζει εκατομμύρια χρήστες.

Αυτά τα πράγματα προκαλούν πραγματικά ανησυχία μόνο αν οι ομάδες της Meta δεν καταφέρουν να επαναφέρουν τα πράγματα σε λειτουργία μέσα σε λίγες ώρες, τότε είναι που ο κόσμος θα αρχίσει να κάνει εικασίες για την πιθανότητα κυβερνοεπίθεσης”.

ViberΑκολούθησε το patriotiko.gr στο Viber για να βλέπεις τα νέα της ημέρας!
TelegramΑκολούθησε το patriotiko.gr στο Telegram για να βλέπεις τα νέα της ημέρας!
Scroll to Top