Έγκλημα στα Τέμπη: Εξαφανίστηκαν 3 βαγόνια από την εμπορική αμαξοστοιχία! – Παραποίηση του τόπου εγκλήματος για την απόκρυψη στοιχείων

Έγκλημα στα Τέμπη: Εξαφανίστηκαν 3 βαγόνια από την εμπορική αμαξοστοιχία! – Παραποίηση του τόπου εγκλήματος για την απόκρυψη στοιχείων

«Οδήγησαν οι έρευνες σε λανθασμένα συμπεράσματα και αμφισβητήσεις», αναφέρει το τελικό συμπέρασμα του εμπειρογνώμονα των συγγενών των θυμάτων.

Ο χώρος όπου διαπράχθηκε το έγκλημα στις Τέμπες παραμορφώθηκε και “μολύνθηκε” λόγω εγκληματικών αμελειών, παραλείψεων και ενεργειών, και κόστισε τη ζωή σε 57 ανθρώπους.

Αυτό προκύπτει από τον οριστικό ειδικό έλεγχο πυρκαγιών από τον Βασίλειο Κοκοτσάκη, τεχνικό σύμβουλο του Συλλόγου Οικογενειών των Θυμάτων της Τραγωδίας των Τεμπών, ο οποίος παρέδωσε την έκθεσή του στις αρμόδιες αρχές της Λάρισας προκειμένου να ενσωματωθεί στο δικονομικό έγγραφο.

Προσθέτει επίσης ότι… “αγνοούνται” τρία βαγόνια της εμπορικής σύνθεσης, με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατή η εκτέλεση μιας ολοκληρωμένης έρευνας σχετικά με τη μεταφορά τους!

Ο βασικός χώρος του δυστυχήματος στις Τέμπες παραμορφώθηκε και “μολύνθηκε” λόγω εγκληματικών αμελειών, παραλείψεων και ενεργειών, που οδήγησαν την επίσημη έρευνα σε λανθασμένα συμπεράσματα και ενδείξεις σχετικά με τον θάνατο που προκάλεσε η σφοδρή πρόσκρουση του επιβατηγού τρένου με το εμπορικό την ίδια μέρα, στις 28 Φεβρουαρίου 2023.

Ο κ. Κοκοτσάκης, γνωστός για την εξειδικευμένη του γνώση, πρώην αξιωματικός της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στην Κρήτη, συνέταξε την οριστική έκθεσή του, εστιάζοντας αποκλειστικά στην έκρηξη και την πυρκαγιά που ακολούθησε στα δύο τρένα, με αποτέλεσμα 28 από τους 57 επιβεβαιωμένους νεκρούς να υποστούν σοβαρά εγκαύματα μέχρι την απανθράκωση από τη φωτιά.

Η τεχνική έκθεση συντάχθηκε υπό δυσμενείς συνθήκες συλλογής στοιχείων, με μόνη την επιμονή των οικογενειών των θυμάτων να παρέχουν στοιχεία, δικογραφίες και υλικά, τα οποία συγκεντρώθηκαν το αργότερο δύο μήνες μετά το περιστατικό και μέχρι 11 μήνες μετά.

Τα κύρια σημεία Όπως αναφέρει ο κ. Κοκοτσάκης:

  1. Ο χώρος “μολύνθηκε” καθώς εκτός από τις απαραίτητες εργασίες για επιχειρησιακούς λόγους, μια μεγάλη έκταση περίπου 2 στρεμμάτων καλύφθηκε με υλικά όπως χαλίκια και μπετόν. Τα ερείπια του επιβατηγού τρένου και τα υπολείμματα ή τα καύσιμα που παρασύρθηκαν από τα νερά της πυρόσβεσης απομακρύνθηκαν και καλύφθηκαν με χοντρά υλικά, δημιουργώντας εμπόδια για την έρευνα και τη συλλογή δειγμάτων.

Η αυστηρή επέμβαση αυτή καθιστά δύσκολη την έρευνα στο συγκεκριμένο σημείο και εμποδίζει τη λήψη δειγμάτων που θα μπορούσαν να είναι χρήσιμα για τη διαφοροποίηση των ερωτημάτων της έρευνας.

  1. Καθώς η έρευνα εξελίσσεται, όλα τα υλικά και τα αντικείμενα που συμμετείχαν στο περιστατικό θεωρούνται αποδεικτικά και πρέπει να προστατεύονται. Πέρα ​​από τα συνηθισμένα και ουσιαστικά μέτρα προστασίας, πρέπει να λαμβάνονται μέτρα για τη διατήρηση και προστασία αυτών των αποδεικτικών στοιχείων.

Τα συγκεκριμένα αποδεικτικά στοιχεία (ερείπια, χώματα) που μετακινήθηκαν από τον τόπο του συμβάντος έπρεπε να προστατευτούν από τις καιρικές συνθήκες και τυχόν αλλαγές ή αφαίρεση, μέτρα που δεν λήφθηκαν επαρκώς για τη διασφάλιση της έγκαιρης, ασφαλούς και αξιόπιστης έρευνας και τη διατήρηση των υπολειμμάτων που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην ανάλυση.

  1. Η επιλογή και ο τρόπος λήψης δειγμάτων για χημική ανάλυση δεν ήταν μεθοδολογικά σωστά, καθώς τα περισσότερα δείγματα προέρχονταν από το βόρειο τοίχωμα αντιστήριξης αντί για τον χώρο όπου πραγματοποιήθηκε η έκρηξη. Επίσης, η καθυστέρηση στη λήψη δειγμάτων και η μετακίνηση τους δημιούργησαν αμφιβολίες για την εγκυρότητα και την εκπροσώπησή τους.

Το συμπέρασμα του κ. Κοκοτσάκη προκαλεί ανησυχία για ένα ακόμα θέμα.

Η ανάγκη λήψης δειγμάτων από τις λαμαρίνες των κοντέινερ που φορτώθηκαν στα τρία πρώτα βαγόνια της εμπορικής αμαξοστοιχίας και η ανάλυση των αιθάλων που ενδέχεται να βρίσκονται σε αυτά, αποτελεί αναγκαίο βήμα για την ανάλυση του πώς και τι κάηκε. Αυτές οι ενέργειες είναι απαραίτητες για τη συλλογή πληροφοριών που μπορούν να φωτίσουν τις συνθήκες του δυστυχήματος.

ViberΑκολούθησε το patriotiko.gr στο Viber για να βλέπεις τα νέα της ημέρας!
TelegramΑκολούθησε το patriotiko.gr στο Telegram για να βλέπεις τα νέα της ημέρας!
Scroll to Top