Ισημερινός: Ακύρωσε την αποστολή στρατιωτικού υλικού στην Ουκρανία μετά το εμπάργκο της Ρωσίας στις μπανάνες

Ισημερινός: Ακύρωσε την αποστολή στρατιωτικού υλικού στην Ουκρανία μετά το εμπάργκο της Ρωσίας στις μπανάνες

Η Μόσχα θα απαγόρευε και τις εισαγωγές λουλουδιών

Η κυβέρνηση του Ισημερινού ακύρωσε την αποστολή στρατιωτικού υλικού το οποίο ανήκει στην σοβιετική περίοδο στην Ουκρανία μέσω ΗΠΑ, μετά την απαγόρευση της Μόσχας να εισάγονται μπανάνες από τη χώρα της Λατινικής Αμερικής στη Ρωσία.

Η οικονομική καταστροφή για τον Ισημερινό θα ήταν πολύ μεγάλου μεγέθους καθώς οι μπανάνες είναι το βασικότερο εξαγωγικό προϊόν της χώρας.

Αυτό που προκαλεί όμως ιδιαίτερη εντύπωση είναι το πως η κυβέρνηση του Ισημερινού θεωρούσε πως θα μπορούσε να προχωρήσει σε μία ενέργεια τόσο βλαπτική για την Ρωσία και να μην υποστεί αντίποινα τέτοιου είδους.

«Ο Ισημερινός δεν θα στείλει πολεμικό υλικό σε οποιαδήποτε χώρα εμπλέκεται σε διεθνή ένοπλη σύρραξη», διαβεβαίωσε απευθυνόμενη σε κοινοβουλευτική επιτροπή η υπουργός Εξωτερικών, η Γαβριέλα Σόμερφελντ.

Ο πρόεδρος του Ισημερινού Ντανιέλ Νομπόα ανακοίνωνε τον περασμένο μήνα ότι κλείστηκε συμφωνία με την Ουάσιγκτον που προέβλεπε να ανταλλαχθούν στρατιωτικοί εξοπλισμοί σοβιετικής κατασκευής με νέους, αμερικανικής κατασκευής, στο πλαίσιο του αγώνα εναντίον των συμμοριών του οργανωμένου εγκλήματος, που επιδίδονται κυρίως σε διακίνηση ναρκωτικών.

Οι ΗΠΑ διευκρίνισαν κατόπιν ότι τα όπλα που θα ανταλλάσσονταν με τον Ισημερινό θα μεταφέρονταν στην Ουκρανία, για να βοηθήσουν τις δυνάμεις της στα πεδία των μαχών με τη Ρωσία.

Η συμφωνία προκάλεσε οργή στη Μόσχα.

Η Ρωσία, που συγκαταλέγεται στις χώρες όπου καταναλώνονται οι μεγαλύτερες ποσότητες μπανάνας που παράγεται στον Ισημερινό, ανακοίνωσε σε αντίδραση την απαγόρευση των εισαγωγών, εμφανίζοντας ως πρόσχημα την παρουσία εντόμου που τις καταστρέφει.

Ανάλογο μέτρο επιβλήθηκε για τα λουλούδια που εισάγονται στη Ρωσία από τον Ισημερινό.

Κατόπιν της ακύρωσης της αποστολής των σοβιετικών όπλων, η ρωσική κυβέρνηση ανακάλεσε τα μέτρα αυτά.

Η Ρωσία είναι ο δεύτερος κυριότερος προορισμός για τις μπανάνες που παράγονται στον Ισημερινό:

Εκεί καταλήγει το 21% της συνολικής εξαγόμενης ποσότητας. Βρίσκεται πίσω μόνο από την Ευρωπαϊκή Ένωση (28%), κατά την ένωση εξαγωγέων μπανάνας του Ισημερινού (AEBE).

ViberΑκολούθησε το patriotiko.gr στο Viber για να βλέπεις τα νέα της ημέρας!
TelegramΑκολούθησε το patriotiko.gr στο Telegram για να βλέπεις τα νέα της ημέρας!
Scroll to Top