Ο Ισραηλινός στρατός εισέβαλε στο Κοινοβούλιο της Γάζας, που βρισκόταν υπό τον έλεγχο της Χαμάς, δημιουργώντας μια ιστορική στιγμή στην περιοχή

Ο Ισραηλινός στρατός εισέβαλε στο Κοινοβούλιο της Γάζας, που βρισκόταν υπό τον έλεγχο της Χαμάς, δημιουργώντας μια ιστορική στιγμή στην περιοχή

Στην πρόσφατη εισβολή του Ισραηλινού στρατού στη Γάζα, ένα εικονικό κτίριο, το οποίο εξυπηρέτησε τους νομοθέτες της Χαμάς από το 2007, καταλήφθηκε από στρατεύματα της Ταξιαρχίας Golani του IDF. Η κατάληψη αυτή αποτελεί μέρος της επιχείρησης του Ισραήλ στην περιοχή. Ταυτόχρονα, το άρθρο του Sheldon Kirshner στους Times του Ισραήλ εστιάζει στη διγλωσσία του Προέδρου της Γαλλίας, Emmanuel Macron, καταδικάζοντάς τον για τη στάση του έναντι του Ισραήλ και εκφράζοντας ανησυχία για τη συμμετοχή του στις προσπάθειες μείωσης του πληθυσμού της χώρας του, σύμφωνα με τις επιταγές της μεγάλης επαναφοράς.

Στο πλαίσιο του πολέμου μεταξύ Ισραήλ και της οργάνωσης Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, ο πρόεδρος της Γαλλίας, Emmanuel Macron, έχει προβεί σε δηλώσεις που φαίνεται να είναι αντιφατικές και αμφιλεγόμενες.

Κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψης «αλληλεγγύης» στο Τελ Αβίβ στις 24 Οκτωβρίου, που πραγματοποιήθηκε λίγο μετά την επίθεση της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ, διατύπωσε κατηγορηματική καταδίκη της Χαμάς και έδειξε υποστήριξη προς το Ισραήλ, χαρακτηρίζοντας την επίθεση ως δολοφονική πράξη.

Ωστόσο, ορισμένοι ερμηνεύουν τη στάση του ως αντιφατική, καθώς στο παρελθόν έχει εκφράσει αμφισβήτηση για τις πρακτικές του Ισραήλ στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη και έχει υποστηρίξει την ιδέα δύο κρατών.

Η συμπεριφορά του Macron έχει προκαλέσει αντιδράσεις και συζητήσεις σχετικά με την αυθεντικότητα και σαφήνεια των πολιτικών του θέσεων.

«Θέλω να βεβαιώσω ότι δεν θα μείνετε μόνοι σε αυτόν τον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας», είπε στον Ισραηλινό Πρόεδρο Isaac Herzog. «Χρέος μας (είναι) να πολεμήσουμε εναντίον αυτής της τρομοκρατίας, χωρίς καμία σύγχυση, χωρίς να διευρύνουμε τη σύγκρουση».

Και στο περιθώριο σε μια διάσκεψη ανθρωπιστικής βοήθειας στο Παρίσι στις 9 Νοεμβρίου, είπε: «Μοιραζόμαστε τον πόνο (του Ισραήλ). Και μοιραζόμαστε (του) την προθυμία να απαλλαγούμε από την τρομοκρατία».

Ωστόσο, την επόμενη μέρα, σε μια συνέντευξη στο BBC, ο Macron παρέκκλινε σημαντικά από αυτό το μήνυμα.

(Σημείωση δική μας-προφανώς δεχθηκε τηλεφώνημα από τους “χειριστές” του)

«Γνωρίζουμε τι σημαίνει τρομοκρατία στη Γαλλία», είπε αναφερόμενος στις τρομοκρατικές βομβιστικές επιθέσεις του Ισλαμικού Κράτους στο Παρίσι πριν από αρκετά χρόνια. Ωστόσο, επέμεινε ότι δεν υπάρχει «καμία δικαιολογία» για το Ισραήλ, ως δημοκρατικό κράτος, να βομβαρδίζει Παλαιστίνιους πολίτες, ιδιαίτερα «μωρά, γυναίκες και ηλικιωμένους».

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, ο Emmanuel Macron πρότεινε συνδυασμό δράσεων προς το Ισραήλ και τη Χαμάς. Αφενός, συμβούλευσε το Ισραήλ να πραγματοποιήσει “στοχευμένες” επιχειρήσεις κατά της Χαμάς. Από την άλλη, προέτρεψε το Ισραήλ να σταματήσει εντελώς την επίθεσή του και να συμφωνήσει σε άμεση κατάπαυση του πυρός, όπως απαιτούν οι Παλαιστίνιοι, οι υποστηρικτές τους και μουσουλμανικά κράτη.

Ο Macron εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για τις ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Γάζα, αναφέροντας ότι προκαλούν “αγανάκτηση και άσχημα συναισθήματα” στη Μέση Ανατολή.

Οι τελευταίες δηλώσεις του Macron έχουν προκαλέσει αντιφάσεις και αντιδράσεις, καθώς η στάση του αναφορικά με την κατάσταση στη Μέση Ανατολή φαίνεται να αντικατοπτρίζει αμφιλεγόμενες πολιτικές θέσεις.

Η τρέχουσα επίθεση του Ισραήλ στοχεύει αποκλειστικά στη Χαμάς, όχι στους Παλαιστίνιους γενικότερα. Παρά το γεγονός ότι η Χαμάς χρησιμοποιεί αδίστακτα τους αμάχους ως ανθρώπινες ασπίδες, ο Emmanuel Macron κατηγορεί σιωπηρά το Ισραήλ. Η Χαμάς ενθαρρύνει τους αμάχους να παραμείνουν στα επηρεαζόμενα περιοχές, παρά τις εκκλήσεις του Ισραήλ να αποχωρήσουν για την ασφάλειά τους.

Το Ισραήλ έχει λάβει αυστηρά μέτρα για τη μείωση των απωλειών αμάχων, έχει εκδίδει οδηγίες για εκκένωση περιοχών και έχει συμφωνήσει σε ανθρωπιστικές παύσεις για να επιτρέψει στους αμάχους να φύγουν. Παρ’ όλα αυτά, ο Macron φαίνεται να παραβλέπει αυτές τις εξελίξεις, επικρίνοντας το Ισραήλ για θανάτους παιδιών και ηλικιωμένων.

Η έκκλησή του για άμεση κατάπαυση του πυρός αντικατοπτρίζει ανυπεράσπιστες ηθικές και πολιτικές θέσεις, αγνοώντας την ανάγκη για αμοιβαία ασφάλεια και αγνοώντας τον ρόλο της Χαμάς στη συγκρότηση της τρέχουσας κατάστασης.

Ο Emmanuel Macron είναι ένα έξυπνο άτομο, αλλά πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι μια κατάπαυση του πυρός σε αυτήν τη συγκυρία είναι μια γέφυρα πολύ μακριά από το να εξαλειφθεί η Χαμάς ως στρατιωτική και πολιτική οργάνωση στη Γάζα. Μια κατάπαυση του πυρός τώρα θα νομιμοποιούσε το παρελθόν στη Γάζα, ενώ θα παρείχε στη Χαμάς ευκαιρία για ανασυγκρότηση και επιθέσεις κατά του Ισραήλ.

Η Χαμάς έχει παραβιάσει κατάφωρα προηγούμενες εκεχειρίες, και μια κατάπαυση του πυρός τώρα θα της παρείχε επιπλέον περιθώρια δράσης. Οι προσπάθειες του Ισραήλ να καταστρέψει τις στρατιωτικές δυνατότητες της Χαμάς θα ήταν αδυνατούν με μια τέτοια κατάπαυση. Επίσης, μια εκεχειρία δεν θα εγγυάτο την απελευθέρωση των ισραηλινών και ξένων ομήρων.

Ο Macron φαίνεται να χρησιμοποιεί διγλωσσία, παρουσιάζοντας αντιφατικές θέσεις. Οι συμβουλές του δεν έχουν υποχρεωτικό χαρακτήρα για το Ισραήλ, και η στάση του μπορεί να έχει επιπτώσεις στη φήμη του.

Η απόλυση της Suella Braverman από τη θέση της γραμματέα Εσωτερικών στο πλαίσιο ανασχηματισμού του υπουργικού συμβουλίου αποτελεί μια πολιτική κίνηση του βρετανού πρωθυπουργού Rishi Sunak. Η Braverman αντικαταστάθηκε από τον James Cleverly, ενώ ο Cleverly αντικαταστάθηκε από τον πρώην πρωθυπουργό David Cameron.

Η Braverman απολύθηκε μετά από κατηγορίες ότι ενέτεινε τις εντάσεις κατά τη διάρκεια πρόσφατων φιλοπαλαιστινιακών διαδηλώσεων, κατηγορώντας τη μη επίλυση παραβάσεων από φιλοπαλαιστινιακούς διαδηλωτές και χαρακτηρίζοντας τους διαδηλωτές ως “διαδηλωτές μίσους.”

Η Braverman είναι γνωστή για τις σκληρές θέσεις της στα θέματα μετανάστευσης και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Η απόλυσή της φαίνεται να είναι μέρος της προσπάθειας αναδιάρθρωσης της κυβέρνησης και ενδέχεται να αντανακλά πολιτικές πιέσεις σε εσωτερικό επίπεδο.

Η αντικατάστασή της από τον James Cleverly, που επισκέφθηκε πρόσφατα το Ισραήλ μετά τη σφαγή της 7ης Οκτωβρίου, μπορεί να είναι ένα μήνυμα για μια αλλαγή στην προσέγγιση του Ηνωμένου Βασιλείου στο θέμα της Μέσης Ανατολής.

ViberΑκολούθησε το patriotiko.gr στο Viber για να βλέπεις τα νέα της ημέρας!
TelegramΑκολούθησε το patriotiko.gr στο Telegram για να βλέπεις τα νέα της ημέρας!
Scroll to Top