Ν. Μαδούρο καταγγέλλει την εγκατάσταση «μυστικών βάσεων» των ΗΠΑ στη Γουιάνα

Ν. Μαδούρο καταγγέλλει την εγκατάσταση «μυστικών βάσεων» των ΗΠΑ στη Γουιάνα

“Δημιουργούνται για να προετοιμαστούν επιθέσεις εναντίον της Βενεζουέλας”, δήλωσε ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, Νικολάς Μαδούρο, αναφερόμενος στην εγκατάσταση “μυστικών στρατιωτικών βάσεων” των ΗΠΑ στην Εσεκίμπο.

Σύμφωνα με αυτόν, υπάρχουν “επιβεβαιωμένες πληροφορίες για την εγκατάσταση μυστικών στρατιωτικών βάσεων της Νότιας Διοίκησης και της CIA” στην περιοχή, η οποία προσωρινά διαχειρίζεται από την Γουιάνα.

Ο Μαδούρο πρόσθεσε πως αυτές οι βάσεις δημιουργούνται για “επιθέσεις εναντίον του πληθυσμού της νότιας και της ανατολικής Βενεζουέλας και για να προετοιμαστεί κλιμάκωση εναντίον της Βενεζουέλας”.

Επιπλέον, επικυρώθηκε νόμος που ορίζει ότι η περιοχή Εσεκίμπο είναι μέρος της Βενεζουέλας, μετά από δημοψήφισμα που πραγματοποιήθηκε στα τέλη Μαρτίου. Ο νόμος ορίζει επίσης ότι η Εσεκίμπο είναι νέα πολιτεία της Βενεζουέλας, με πρωτεύουσα την πόλη Τουμερέμο.

Η αντίδραση της Γουιάνας ήταν έντονη, καθώς εξέφρασε “μεγάλη ανησυχία” για την υιοθέτηση του νόμου, χαρακτηρίζοντάς τον “κατάφωρη παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας της”.

Η ένταση μεταξύ του Καράκας και της Τζόρτζταουν αυξήθηκε σημαντικά από τον Σεπτέμβριο, όταν η Γουιάνα προκήρυξε δημόσιο διαγωνισμό για την αξιοποίηση κοιτασμάτων πετρελαίου στην περιοχή. Την 3η Δεκεμβρίου πραγματοποιήθηκε δημοψήφισμα υπέρ της προσάρτησης της Εσεκίμπο στη Βενεζουέλα, με συντριπτική πλειοψηφία ψήφων (96,33%) υπέρ της ένταξης.

ViberΑκολούθησε το patriotiko.gr στο Viber για να βλέπεις τα νέα της ημέρας!
TelegramΑκολούθησε το patriotiko.gr στο Telegram για να βλέπεις τα νέα της ημέρας!
Scroll to Top