Σήμερα στη Βουλή: Κατατίθεται Πρόταση Δυσπιστίας εναντίον της Κυβέρνησης

Σήμερα στη Βουλή: Κατατίθεται Πρόταση Δυσπιστίας εναντίον της Κυβέρνησης

Η πρόταση δυσπιστίας υποστηρίζεται από το ΣΥΡΙΖΑ, τη Νέα Αριστερά και τη Πλεύση Ελευθερίας, οι οποίοι συνολικά διαθέτουν 85 βουλευτές.

Είναι πιθανό η Βουλή να εγκρίνει σήμερα την πρόταση δυσπιστίας των κομμάτων της αντιπολίτευσης μετά την πρωτοβουλία του Νίκου Ανδρουλάκη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ΠΑΣΟΚ που έχει αναλάβει την πρωτοβουλία, αναμένεται σήμερα, Τρίτη, να αποστείλει το κείμενο της πρότασης στα άλλα κόμματα (μέχρι το βράδυ της Δευτέρας δεν είχε συμβεί), ώστε να συγκεντρωθούν οι απαιτούμενες 50 υπογραφές για την έναρξη της διαδικασίας.

Συνήθως, η πρόταση δυσπιστίας αποτελεί το υψηλότερο μέσο κοινοβουλευτικού ελέγχου στη διάθεση της αξιωματικής αντιπολίτευσης για να αμφισβητήσει την κυβερνητική πλειοψηφία. Ωστόσο, στην παρούσα περίπτωση, κανένα κόμμα δεν διαθέτει μόνο του τον απαραίτητο αριθμό βουλευτών λόγω των εκλογικών αποτελεσμάτων, γεγονός που απαιτεί συνεννόηση μεταξύ των κομμάτων και αφαιρεί το στοιχείο της έκπληξης.

Με βάση τις δημόσιες τοποθετήσεις των κομμάτων, την πρόταση υποστηρίζουν ο ΣΥΡΙΖΑ, η Νέα Αριστερά και η Πλεύση Ελευθερίας, με συνολικά 85 βουλευτές. Το ΚΚΕ, παρότι κλήθηκε, δεν επιθυμεί να συνυπογράψει την πρόταση, αλλά αναμένεται να την υποστηρίξει στην ονομαστική ψηφοφορία.

Αντίθετα, η Ελληνική Λύση, παρά την δήλωσή της υπέρ της υπογραφής του κειμένου, δεν έχει κληθεί, ενώ οι Σπαρτιάτες παραμένουν εκτός καθώς δεν θεωρούνται κοινοβουλευτική ομάδα του συνταγματικού συνασπισμού.

Η κατάθεση της πρότασης δυσπιστίας στη Βουλή

Αφού συγκεντρωθούν οι υπογραφές και δεν υπάρξει κάποιο απρόοπτο, η πρόταση μπορεί να κατατεθεί κατά τη διάρκεια μιας δημόσιας συνεδρίασης της Ολομέλειας της Βουλής. Αναμένεται λοιπόν να γίνει στις 15:00, τη στιγμή που ξεκινά η συζήτηση ενός νομοσχεδίου του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.

Η πρόταση δυσπιστίας έχει έναν “θεατρικό” χαρακτήρα και προϋποθέτει ότι ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας που έχει αναλάβει την πρωτοβουλία, στην προκείμενη περίπτωση ο Νίκος Ανδρουλάκης, θα ζητήσει τον λόγο για να καταθέσει το κείμενο με τις υπογραφές και να αναφέρει τους λόγους για τους οποίους το κάνει, προκειμένου να εκκινήσει η διαδικασία.

Με αυτή την κίνηση, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μετατρέπεται ουσιαστικά σε εκπρόσωπο της αντιπολίτευσης, καθώς θα είναι η πρώτη φορά στα μεταπολιτευτικά χρόνια που ένας αρχηγός του τρίτου σε δύναμη κόμματος καταθέτει ανάλογη πρόταση.

Αμέσως μετά την κατάθεσή της, όλες οι εργασίες της Βουλής διακόπτονται και η κυβέρνηση καλείται να επιλέξει το χρόνο έναρξης της διαδικασίας. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η πρόταση δυσπιστίας αναμένεται να ξεκινήσει αμέσως προκειμένου να ολοκληρωθεί μέσα στα επόμενα τρία ημέρες. Επιπλέον, η κυβέρνηση έχει τη δυνατότητα να τη μετατρέψει σε πρόταση εμπιστοσύνης, αν το κρίνει απαραίτητο.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, θα λάβουν τον λόγο βουλευτές, υπουργοί και πολιτικοί ηγέτες, ενώ η διαδικασία θα ολοκληρωθεί με τη διεξαγωγή ονομαστικής ψηφοφορίας. Εάν η πρόταση δυσπιστίας παραμείνει ως έχει, αναμένεται να ψηφίσουν υπέρ 158 βουλευτές, δηλαδή η κοινοβουλευτική δύναμη της ΝΔ, με τους υπόλοιπους βουλευτές της αντιπολίτευσης να υποστηρίζουν την πρόταση.

ViberΑκολούθησε το patriotiko.gr στο Viber για να βλέπεις τα νέα της ημέρας!
TelegramΑκολούθησε το patriotiko.gr στο Telegram για να βλέπεις τα νέα της ημέρας!
Scroll to Top