Σκέρτσος για επίσκεψη Ερντογάν: Θα προσπαθήσουμε να βρούμε έναν «κοινό τόπο» για να απομακλιμακώσουμε την ένταση!

Σκέρτσος για επίσκεψη Ερντογάν: Θα προσπαθήσουμε να βρούμε έναν «κοινό τόπο» για να απομακλιμακώσουμε την ένταση!

Στην επίσκεψη του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα στις 7 Δεκεμβρίου, αλλά και στην θεσμοθέτηση της επιστολικής ψήφου από τις προσεχείς ευρωεκλογές μίλησε σήμερα σε συνέντευξή του ο υπουργός, Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος.
«Έχουμε δρομολογήσει αυτή τη σημαντική συνάντηση για να εντοπίσουμε και να εστιάσουμε σε αυτά που μας ενώνουν με την Τουρκία και όχι σε αυτά που μας χωρίζουν. Οι διαφορές μας είναι υπαρκτές, είναι συγκεκριμένες, είναι γνωστές, δεν θα επιμείνουμε όμως σε αυτές, θα προσπαθήσουμε να βρούμε έναν κοινό τόπο για να αποκλιμακώσουμε την ένταση η οποία είχε προκύψει όλα τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια», τόνισε ο υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος μιλώντας στην εκπομπή «Συνδέσεις».
Πρόσθεσε ότι «μας ενδιαφέρει αν μη τι άλλο να έχουμε σχέσεις καλής γειτονίας, ηρεμία στα σύνορά μας, αποκλιμάκωση των έντονων μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών για τις οποίες έχει έναν ρόλο και μία ευθύνη η Τουρκία, άρα θα εστιάσουμε σε αυτά κι αν μπορούμε να βρούμε και λύση στα διμερή ζητήματα που μας απασχολούν ακόμα καλύτερα».

Σκέρτσος: Να χτίσουμε ξανά σχέσεις εμπιστοσύνης με την Τουρκία

«Αυτό το οποίο προέχει αυτή τη στιγμή είναι να χτίσουμε ξανά σχέσεις εμπιστοσύνης με την τουρκική ηγεσία. Και οι δύο πλευρές έχουν ανανεώσει την εμπιστοσύνη των πολιτών στο πρόσωπό τους. Είχαμε πρόσφατες εκλογές και στην Τουρκία και στην Ελλάδα και έχουν δεσμευθεί και ο πρωθυπουργός μας και ο Τούρκος Πρόεδρος ότι επιθυμούν να αποκαταστήσουν, αν μη τι άλλο σχέσεις καλής γειτονίας. Οπότε σε αυτό θα εστιάσουμε, ο πήχης είναι αυτός κι από εκεί και πέρα, επαναλαμβάνω, οτιδήποτε επιπλέον προκύψει είναι καλό να έρθει και είναι ευπρόσδεκτο», είπε.

Για τον Αντώνη Σαμαρά

Σε ερώτηση για τη συνέντευξη του Αντώνη Σαμαρά όπου ο ίδιος ανέφερε ότι δεν θα έπρεπε να γίνει η συνάντηση με τον Τούρκο Πρόεδρο ο Άκης Σκέρτσος σημείωσε ότι «οι απόψεις του πρώην πρωθυπουργού, του κυρίου Σαμαρά είναι γνωστές, έχουν διατυπωθεί παγίως. Από κει και πέρα ο πρωθυπουργός έχει αναλάβει συγκεκριμένες προεκλογικές και προγραμματικές δεσμεύσεις. Η αποκατάσταση των σχέσεων με την Τουρκία είναι μία από αυτές και πάνω σ’ αυτόν τον δρόμο βαδίζει».

Τι είπε για την επιστολική ψήφο

Ερωτηθείς για την επιστολική ψήφο σημείωσε «νομίζω πως είναι μια ιστορική στιγμή αυτό το οποίο ζήσαμε χθες. Να θυμίσω ότι καθολική ψήφος για τους άντρες θεσπίστηκε το 1844, για τις γυναίκες έναν αιώνα αργότερα και κάτι παραπάνω το 1952. Και αυτή τη στιγμή γίνεται το τελευταίο βήμα για να πετύχουμε τη λεγόμενη καθολικότητα της ψήφου. Όπως είπε και νωρίτερα ο κύριος Μποτόπουλος, που είναι βασικό προαπαιτούμενο για μια δημοκρατία, ώστε να μπορούμε να θωρακίσουμε τη συμμετοχή όλων ανεξαιρέτως των πολιτών που έχουν εκλογικό δικαίωμα, είτε κατοικούν εντός Ελλάδος είτε κατοικούν εκτός Ελλάδος. Αυτό το οποίο ανακοινώθηκε χθες είναι ουσιαστικά η ενσωμάτωση και στην ελληνική πραγματικότητα, στην ελληνική πολιτειακή πραγματικότητα, μιας κατάκτησης η οποία ισχύει στον υπόλοιπο κόσμο εδώ και δεκαετίες, μην σας πω και παραπάνω από ενάμιση δύο αιώνες. Στην Αμερική, επιστολική ψήφο απέκτησαν στον εμφύλιο πόλεμο, δηλαδή τον 19ο αιώνα. Στην υπόλοιπη Ευρώπη είναι τουλάχιστον 15 ή 16 χώρες που εφαρμόζουν την επιστολική ψήφο. Επαναλαμβάνω, είναι μια κατάκτηση δημοκρατική. Είναι μια διεύρυνση των πολιτικών δικαιωμάτων προς όλους ανεξαιρέτως τους πολίτες και ειδικά προς τους ανθρώπους οι οποίοι έχουν αντικειμενικές δυσκολίες να ψηφίσουν με τον παραδοσιακό τρόπο, ο οποίος προφανώς και διατηρείται. Δεν μιλάμε επομένως για έναν πειραματισμό».

ViberΑκολούθησε το patriotiko.gr στο Viber για να βλέπεις τα νέα της ημέρας!
TelegramΑκολούθησε το patriotiko.gr στο Telegram για να βλέπεις τα νέα της ημέρας!
Scroll to Top