illuma-t NASA LASER

ILLUMA-T: Η πρόσφατη εξέλιξη της NASA στον τομέα της διαστημικής επικοινωνίας, χρησιμοποιώντας Laser

Το ILLUMA-T, ένα νέο σύστημα επικοινωνίας της NASA, ετοιμάζεται να εκτοξευτεί τον Νοέμβριο από το διαστημόπλοιο Dragon της SpaceX.

Η NASA ετοιμάζεται να παρουσιάσει ένα σύστημα επικοινωνίας βασισμένο σε λέιζερ μεταξύ επίγειων εγκαταστάσεων και του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού (ISS).

Αυτή η τεχνολογία αναμένεται να αυξήσει τις ταχύτητες μετάδοσης δεδομένων κατά 10 έως 100 φορές τις υφιστάμενες δυνατότητες, ανοίγοντας τον δρόμο για ένα νέο πρότυπο στις επικοινωνίες στο βαθύ διάστημα.

Το ραδιόφωνο χρησιμοποιείται εδώ και καιρό ως η τυπική τεχνολογία επικοινωνίας για τα διαστημόπλοια, αλλά τώρα φαίνεται να έχει φθίνουσα απόδοση καθώς ο όγκος των μεταδιδόμενων δεδομένων αυξάνεται. Τα δεδομένα μπορούν να κωδικοποιηθούν πιο πυκνά στο φως σε σχέση με τα ραδιοκύματα, και γι’ αυτόν τον λόγο τα οπτικά συστήματα εξερευνώνται για υψηλές ταχύτητες επικοινωνίας μεταξύ διαστημοπλοίων και εγκαταστάσεων στο έδαφος.

Η NASA ετοιμάζεται να δοκιμάσει το πρώτο αμφίδρομο σύστημα επικοινωνίας λέιζερ από άκρο σε άκρο, το οποίο ονομάζεται ILLUMA-T. Αυτό το σύστημα θα εγκατασταθεί στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό και θα επικοινωνεί με τον δορυφόρο Laser Communications Relay Demonstration (LCRD), που εκτοξεύτηκε από τη NASA τον Δεκέμβριο του 2021. Τα δεδομένα θα μεταδίδονται με ταχύτητες 1,2 gigabit ανά δευτερόλεπτο, αυξάνοντας σημαντικά τις δυνατότητες μετάδοσης δεδομένων στο διάστημα.

Αν αυτή η δοκιμή είναι επιτυχημένη, η NASA ελπίζει να χρησιμοποιήσει την επικοινωνία με λέιζερ ως μέρος των επικοινωνιών της στο διάστημα, ανοίγοντας νέες προοπτικές για την εξερεύνηση του βαθέος διαστήματος.

ViberΑκολούθησε το patriotiko.gr στο Viber για να βλέπεις τα νέα της ημέρας!
TelegramΑκολούθησε το patriotiko.gr στο Telegram για να βλέπεις τα νέα της ημέρας!
Scroll to Top