Ο Putin ανακοινώνει ατελείωτο πόλεμο στην Ουκρανία μέχρι τις εκλογές στις ΗΠΑ - Ο Zaluzhny πιο δημοφιλής από τον Zelensky στον εμφύλιο

Ο Putin ανακοινώνει ατελείωτο πόλεμο στην Ουκρανία μέχρι τις εκλογές στις ΗΠΑ – Ο Zaluzhny πιο δημοφιλής από τον Zelensky στον εμφύλιο

Η Ρωσία, με επικεφαλής τον πρόεδρο Putin, συνεχίζει αποφασισμένη τον πόλεμο στην Ουκρανία, διατηρώντας τα κατεχόμενα εδάφη και αντιμετωπίζοντας αποτελεσματικά οποιαδήποτε ουκρανική αντεπίθεση. Η Ουκρανία, αντιμετωπίζοντας έλλειψη προσωπικού, εξοπλισμού, και οικονομικής στήριξης, βρίσκεται σε δύσκολη θέση. Ο Putin, ενώ κατέχει τον έλεγχο, φαίνεται αποφασισμένος να συνεχίσει τις επιχειρήσεις στην Ουκρανία τουλάχιστον μέχρι τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου 2024 στις ΗΠΑ, ελπίζοντας σε αλλαγή προεδρικής στάσης από τον ενδεχόμενο εκλεγέντα Donald Trump, ο οποίος έχει εκφράσει αντιρρήσεις για την αμερικανική βοήθεια προς την Ουκρανία. Στην Ουκρανία, παρά τον έλεγχο του Putin, έχει ξεσπάσει “εμφύλιος” μεταξύ του προέδρου Zelensky και του αρχηγού των ενόπλων δυνάμεων Zaluzhny, με τον τελευταίο να απολαμβάνει μεγαλύτερη δημοτικότητα.

Πόλεμος και το 2024

Η πρόβλεψη του State Department είναι ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία θα συνεχιστεί και το 2024, καθώς εκτιμάται ότι ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin θα περιμένει τα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών των ΗΠΑ τον Νοέμβριο. Εάν ο Donald Trump εκλεγεί, αναμένεται να χρησιμοποιήσει τη θέση του κατά του πολέμου στην Ουκρανία και της συνέχισης της αμερικανικής βοήθειας προς το Κίεβο ως πλεονέκτημα. Ο Putin, σύμφωνα με αμερικανό αξιωματούχο, δεν αναμένεται να συναινέσει σε ειρήνη πριν από τη διεξαγωγή των εκλογών στις ΗΠΑ, δίνοντας έτσι ένα ακόμα “όπλο” στη φαρέτρα του για τις διαπραγματεύσεις.

Stoltenberg (ΝΑΤΟ): Να ετοιμαστούμε για πολυετή πόλεμο στην Ουκρανία

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Jens Stoltenberg, έστειλε ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς την Ουκρανία και τα κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ, υπογραμμίζοντας την ανάγκη προετοιμασίας για μακροχρόνιες και πολύπλοκες στρατιωτικές επιχειρήσεις στην Ουκρανία. Αναφερόμενος στις παραδόσεις των αμερικανικών μαχητικών F-16 στην Ουκρανία, επεσήμανε ότι αυτά μόνα τους δεν μπορούν να αλλάξουν την κατάσταση στο πεδίο της μάχης. Ο Stoltenberg επισήμανε τη σημασία του συνδυασμού πολλών δυνατοτήτων και την ανάγκη προετοιμασίας για πολύπλοκες επιχειρήσεις. Το Συμβούλιο ΝΑΤΟ – Ουκρανίας υιοθέτησε ένα πρόγραμμα συνεργασίας για το 2024, εστιάζοντας στη διασφάλιση της ενεργειακής ασφάλειας της Ουκρανίας και την εκπαίδευση των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων από το ΝΑΤΟ.

Μην υποτιμάμε τη Ρωσία

Σε πρόσφατες δηλώσεις, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Jens Stoltenberg, προειδοποίησε ότι το ΝΑΤΟ δεν πρέπει να υποτιμήσει τη Ρωσία και την ικανότητά της να συνεχίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία. Επισημάνθηκε ότι ο πόλεμος έχει καταστήσει τη Ρωσία περισσότερο εξαρτημένη από την Κίνα και της έχει κοστίσει σημαντικό μέρος των συμβατικών της δυνάμεων. Παρά το στρατηγικό λάθος του Putin να εισβάλει στην Ουκρανία, υπογραμμίστηκε ότι η οικονομία της Ρωσίας βρίσκεται σε πολεμική βάση και πρέπει να αντιμετωπιστεί με σοβαρότητα. Ο Stoltenberg τόνισε ότι ο Putin έχει υψηλή ανοχή για τα θύματα και οι ρωσικοί στόχοι στην Ουκρανία παραμένουν αμετάβλητοι. Τέλος, ο υπουργός Εξωτερικών της Ουγγαρίας, Peter Szijjarto, εξέφρασε την άποψη ότι δεν υπάρχει θέμα ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ προς το παρόν, καθώς θα μπορούσε να οδηγήσει σε σοβαρές επιπτώσεις, συμπεριλαμβανομένης της κήρυξης του τρίτου παγκοσμίου πολέμου.

Εμφύλιος Zelensky – Zaluzhny

Σύμφωνα με αναφορές από την ουκρανική ιστοσελίδα strana.ua, ο πρόεδρος Zelensky εξέδωσε εντολή προς τους επικεφαλής των περιφερειακών διοικήσεων να διακόψουν κάθε επικοινωνία με τον ανώτατο διοικητή των ουκρανικών ένοπλων δυνάμεων, Valery Zaluzhny. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η εντολή αυτή έχει ως στόχο την αποφυγή δημιουργίας “ενθουσιασμού” γύρω από το πρόσωπο του Zaluzhny και χαρακτηρίζεται ως μια κίνηση που στοχεύει στην εξάλειψη πιθανού ανταγωνισμού στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό.

Economist: Αιτία της διαμάχης Zelensky – Zaluzhny η αποτυχημένη αντεπίθεση

Η διαμάχη μεταξύ του Zelensky και του Zaluzhny φέρεται να οφείλεται στην αποτυχημένη καλοκαιρινή αντεπίθεση στην Ουκρανία, σύμφωνα με δημοσίευμα του Economist. Στο άρθρο του, ο Zaluzhny είχε δηλώσει ότι ο ουκρανικός στρατός βρίσκεται σε αδιέξοδο, μη καταφέρνοντας να προχωρήσει στο μέτωπο όπως επιθυμούσαν οι δυτικές χώρες. Αυτή η τοποθέτηση προκάλεσε αντίδραση και οργή από τον Zelensky, οδηγώντας σε μια δημόσια σύγκρουση μεταξύ των δύο ηγετών. Το Economist επισημαίνει ότι η ανοιχτή αντιπαράθεση ήταν αναπόφευκτη και προέκυψε ως αποτέλεσμα μιας προβληματικής αντεπίθεσης που δεν εξελίχθηκε όπως προβλεπόταν αρχικά, με πολλούς στην ουκρανική κυβέρνηση να συμφωνούν με τις “νηφάλιες συμπεράσματα” του Zaluzhny, που διατύπωσε θέσεις αντίθετες προς αυτές του Zelensky.

Economist: Πιο δημοφιλής ο Zaluzhny

Η έντονη αντιπαράθεση μεταξύ του Zelensky και του Zaluzhny έχει κεντρίσει το ενδιαφέρον, με τον Zaluzhny να αναδεικνύεται ως πιθανός ανταγωνιστής του προέδρου. Σύμφωνα με ανάλυση του Economist, ο Zaluzhny, παρότι δεν έχει εκφράσει πολιτικές φιλοδοξίες, απολαμβάνει μεγαλύτερη δημοτικότητα στην ουκρανική κοινή γνώμη σε σχέση με τον Zelensky. Σύμφωνα με δημοσκοπήσεις μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου, η εμπιστοσύνη προς τον Zaluzhny ήταν διπλάσια από αυτή προς τον Zelensky (70% έναντι 32%). Αυτή η κατάσταση θέτει τον Zelensky σε κίνδυνο να χάσει σε πιθανές προεδρικές εκλογές, εάν ο Zaluzhny αποφασίσει να τον αντιμετωπίσει ως αντίπαλο. Παρόμοιες εκτιμήσεις έχει διατυπώσει και η Washington Post, επισημαίνοντας τον αυξανόμενο πολιτικό κίνδυνο για τον πρόεδρο Zelensky.

Ryabkov (αναπληρωτής ΥΠΕΞ Ρωσίας): Δεν αποκλείεται στρατιωτική σύγκρουση με το ΝΑΤΟ

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Sergei Ryabkov, δηλώνει ότι η αποκατάσταση των σχέσεων μεταξύ Ρωσίας και ΝΑΤΟ αποκλείεται στο άμεσο μέλλον και δεν αποκλείεται μια στρατιωτική σύγκρουση. Εκφράζει την άποψη ότι η Ρωσία θα λάβει υπόψη της τις ασκήσεις του ΝΑΤΟ κοντά στα σύνορά της στον στρατιωτικό της σχεδιασμό, καθώς αυτό αναπτύσσεται στη ζώνη συμφερόντων της. Δηλώνει ότι η αποκατάσταση των σχέσεων αποκλείεται, εκτιμώντας ότι αν κάποιοι στη Δύση πιστεύουν ότι η Ρωσία θα ζητήσει την επαναφορά των σχέσεων, πρόκειται για παρανόηση. Επισημαίνει την προθυμία της Ρωσίας για διαπραγματεύσεις μόνον εάν αυτές γίνουν σε ισότιμη και αμοιβαία σεβαστή βάση, υποστηρίζοντας πως το ΝΑΤΟ αντιμετωπίζει πρόβλημα με αυτό. Επισημαίνει, επίσης, ότι εάν οι ΗΠΑ πιστεύουν ότι θα κερδίσουν την επόμενη κούρσα εξοπλισμών, κάνουν λάθος.

ViberΑκολούθησε το patriotiko.gr στο Viber για να βλέπεις τα νέα της ημέρας!
TelegramΑκολούθησε το patriotiko.gr στο Telegram για να βλέπεις τα νέα της ημέρας!
Scroll to Top