Η Τουρκία «προσάρτησε» ελληνική βραχονησίδα στρατηγικής σημασίας!

Ακραία πρόκληση από την Άγκυρα – Η Τουρκία «προσάρτησε» ελληνική βραχονησίδα στρατηγικής σημασίας!

Στις 20 Οκτωβρίου, αμέσως μετά την άνευρη ελληνοτουρκική συνάντηση για τον πολιτικό διάλογο, η Τουρκία ανήγγειλε επισήμως, διεθνώς και εγγράφως ότι η βραχονησίδα Ζουράφα βρίσκεται αποκλειστικά και μόνον μέσα στο FIR Κωνσταντινούπολης, εντός του οποίου η Τουρκία έχει αποκλειστικά κυριαρχικά δικαιώματα, δηλαδή η Ζουράφα ανήκει στην τουρκική επικράτεια/κυριαρχία!

zourafa1

Πρόκειται για την πρώτη επίσημη διεθνή, τουρκική ανακοίνωση υφαρπαγής/προσάρτησης ελληνικής βραχονησίδας στο Β. Αιγαίο και παράνομης ένταξής της στην τουρκική κυριαρχία/επικράτεια. Και αυτό διότι από τις 30 Οκτωβρίου 2023 έως τις 2 Νοεμβρίου 2023 η Τουρκία θα εκτελέσει επιχειρησιακή δοκιμή πυραύλων S-400 σε συνεργασία με τουρκικά F-16 και UAV σε περιοχή που καταλαμβάνει και την ελληνική κυριαρχία της βραχονησίδας Ζουράφα και σε ύψος άνω των 51.000 ποδών.

Η «κυριακάτικη δημοκρατία» αποκαλύπτει την ελληνική αγγελία Α3789/23, στην οποία η κυβέρνηση αναγράφει ότι η περιοχή των τουρκικών δοκιμών καταλαμβάνει ελληνική κυριαρχία, χωρίς όμως να καταγγέλλει την Τουρκία στους διεθνείς οργανισμούς για να προστατεύσει την ελληνική κυριαρχία. Η αντίδραση της Τουρκίας ήταν αστραπιαία, δηλώνοντας ότι ολόκληρη η περιοχή της άσκησης βρίσκεται αυστηρώς μέσα στο FIR Κωνσταντινούπολης, στο οποίο η Τουρκία έχει αποκλειστικά κυριαρχικά δικαιώματα και η κατάληψη της ελληνικής κυριαρχίας στη Ζουράφα, που ισχυρίζεται η Ελλάδα, αποτελεί τουρκική επικράτεια και γι’ αυτό η άσκηση θα γίνει κανονικά. 

zourafa2

Παρουσιάζεται ως τεκμήριο η τουρκική διεθνής αγγελία Α7847/23, με την οποία η Αγκυρα περιλαμβάνει στην τουρκική επικράτεια/κυριαρχία την ελληνική περιοχή της Ζουράφας.

Η Τουρκία επιχειρεί να «αρπάξει» τη Ζουράφα , ένα μικρό κομμάτι γης που βρίσκεται έξι μίλια  ανατολικά της Σαμοθράκης. Η  Τουρκία την έχει  συμπεριλάβει σε  ασκήσεις της και ισχυρίζεται πως το μικρο Ελληνικό νησάκι έχει ΑΟΖ και μάλιστα τουρκική.

zourafa3

Ωστόσο να σημειωθεί πως αν «παράνομα» περάσει στον έλεγχο της Τουρκίας, η κίνηση στον αέρα θα υπόκειται στο FIR Κωνσταντινούπολης και η Ελλάδα, εκτός των άλλων, χάνει τον έλεγχο κρίσιμων αεροδιάδρομων, που τελούν υπό ελληνική εποπτεία- όπως είναι ο Β-7. Το θέμα Ζουράφα είναι τόσο σοβαρό ώστε όπως είχε αποκαλύψει ο Επίτιμος Α/ΓΕΝ Κοσμάς Χρηστίδης, το 2012 είχαμε φθάσει σε επίπεδο κρίσης Ιμίων! 

ViberΑκολούθησε το patriotiko.gr στο Viber για να βλέπεις τα νέα της ημέρας!
TelegramΑκολούθησε το patriotiko.gr στο Telegram για να βλέπεις τα νέα της ημέρας!
Scroll to Top