Στις 20 Οκτωβρίου, αμέσως μετά την άνευρη ελληνοτουρκική συνάντηση για τον πολιτικό διάλογο, η Τουρκία ανήγγειλε επισήμως, διεθνώς και εγγράφως ότι η βραχονησίδα Ζουράφα βρίσκεται αποκλειστικά και μόνον μέσα στο FIR Κωνσταντινούπολης, εντός του οποίου η Τουρκία έχει αποκλειστικά κυριαρχικά δικαιώματα, δηλαδή η Ζουράφα ανήκει στην τουρκική επικράτεια/κυριαρχία!
Πρόκειται για την πρώτη επίσημη διεθνή, τουρκική ανακοίνωση υφαρπαγής/προσάρτησης ελληνικής βραχονησίδας στο Β. Αιγαίο και παράνομης ένταξής της στην τουρκική κυριαρχία/επικράτεια. Και αυτό διότι από τις 30 Οκτωβρίου 2023 έως τις 2 Νοεμβρίου 2023 η Τουρκία θα εκτελέσει επιχειρησιακή δοκιμή πυραύλων S-400 σε συνεργασία με τουρκικά F-16 και UAV σε περιοχή που καταλαμβάνει και την ελληνική κυριαρχία της βραχονησίδας Ζουράφα και σε ύψος άνω των 51.000 ποδών.
Η «κυριακάτικη δημοκρατία» αποκαλύπτει την ελληνική αγγελία Α3789/23, στην οποία η κυβέρνηση αναγράφει ότι η περιοχή των τουρκικών δοκιμών καταλαμβάνει ελληνική κυριαρχία, χωρίς όμως να καταγγέλλει την Τουρκία στους διεθνείς οργανισμούς για να προστατεύσει την ελληνική κυριαρχία. Η αντίδραση της Τουρκίας ήταν αστραπιαία, δηλώνοντας ότι ολόκληρη η περιοχή της άσκησης βρίσκεται αυστηρώς μέσα στο FIR Κωνσταντινούπολης, στο οποίο η Τουρκία έχει αποκλειστικά κυριαρχικά δικαιώματα και η κατάληψη της ελληνικής κυριαρχίας στη Ζουράφα, που ισχυρίζεται η Ελλάδα, αποτελεί τουρκική επικράτεια και γι’ αυτό η άσκηση θα γίνει κανονικά.
Παρουσιάζεται ως τεκμήριο η τουρκική διεθνής αγγελία Α7847/23, με την οποία η Αγκυρα περιλαμβάνει στην τουρκική επικράτεια/κυριαρχία την ελληνική περιοχή της Ζουράφας.
Η Τουρκία επιχειρεί να «αρπάξει» τη Ζουράφα , ένα μικρό κομμάτι γης που βρίσκεται έξι μίλια ανατολικά της Σαμοθράκης. Η Τουρκία την έχει συμπεριλάβει σε ασκήσεις της και ισχυρίζεται πως το μικρο Ελληνικό νησάκι έχει ΑΟΖ και μάλιστα τουρκική.
Ωστόσο να σημειωθεί πως αν «παράνομα» περάσει στον έλεγχο της Τουρκίας, η κίνηση στον αέρα θα υπόκειται στο FIR Κωνσταντινούπολης και η Ελλάδα, εκτός των άλλων, χάνει τον έλεγχο κρίσιμων αεροδιάδρομων, που τελούν υπό ελληνική εποπτεία- όπως είναι ο Β-7. Το θέμα Ζουράφα είναι τόσο σοβαρό ώστε όπως είχε αποκαλύψει ο Επίτιμος Α/ΓΕΝ Κοσμάς Χρηστίδης, το 2012 είχαμε φθάσει σε επίπεδο κρίσης Ιμίων!
Η Τουρκία επιχειρεί να «αρπάξει» τη #Ζουράφα , ένα μικρό κομμάτι γης που βρίσκεται έξι μίλια ανατολικά της Σαμοθράκης. Η Τουρκία την έχει συμπεριλάβει σε ασκήσεις της και ισχυρίζεται πως το μικρο Ελληνικό νησάκι έχει ΑΟΖ και μάλιστα τουρκική.
— Patriotiko.gr (@patriotikogr) November 2, 2023
Ωστόσο να σημειωθεί πως αν… pic.twitter.com/M8wRLA0AtE