Η κριτική της Daily Mail: Οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας την ενίσχυσαν και επηρέασαν αρνητικά τις ευρωπαϊκές οικονομίες

Η κριτική της Daily Mail: Οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας την ενίσχυσαν και επηρέασαν αρνητικά τις ευρωπαϊκές οικονομίες

Η Ρωσία εξελίσσεται περισσότερο από κάθε άλλη χώρα του G7!

Οι δυτικές κυρώσεις δεν έχουν καταφέρει να ανασταλούν τις ενέργειες της Ρωσίας στην Ουκρανία, ενώ πλήττουν περισσότερο τη Βρετανία και την Ευρώπη από ό,τι τη Μόσχα, αναφέρει άρθρο της βρετανικής Daily Mail.

Παρά τη δήλωση του προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, πριν από περίπου δύο χρόνια ότι “το ρούβλι θα καταρρεύσει” λόγω των κυρώσεων, η ρωσική οικονομία φαίνεται να αντέχει καλύτερα, με την ανάπτυξη του ΑΕΠ να φτάνει το 3,6% το 2023, ξεπερνώντας κάθε άλλη χώρα του G7!

Αντίθετα, οι δυτικές προσπάθειες να ακρωτηριάσουν την πολεμική προσπάθεια του Κρεμλίνου με πάγωμα κεφαλαίων, αποβολή ρωσικών τραπεζών από διεθνή χρηματοπιστωτικά συστήματα και διακοπή του εμπορίου, οδήγησαν τη Μόσχα να αναπτύξει καλύτερες σχέσεις με άλλους διεθνείς εταίρους, συμπεριλαμβανομένων της Κίνας και του Ιράν.

Τώρα, οι ειδικοί συναγερμός του κινδύνου, προειδοποιώντας ότι η Βρετανία και οι Ευρωπαίοι εταίροι της θα γίνουν πιο αδύναμοι έναντι των εχθρών τους και πιο υποτελείς στις ΗΠΑ, εάν οι κυρώσεις συνεχιστούν.

Μιλώντας αποκλειστικά στο MailOnline, η Δρ. Ksenia Kirkham, ειδική στον οικονομικό πόλεμο στο King’s College του Λονδίνου, είπε ότι η Ευρώπη “πυροβολείται στα πόδια” με τη στρατηγική των κυρώσεων και έχει οδηγήσει τη Ρωσία να “ξεφύγει από τους δυτικούς μηχανισμούς ελέγχου” και να γίνει πιο αυτόνομη.

Ο Alan W. Cafruny, καθηγητής διεθνών σχέσεων στο Hamilton College των ΗΠΑ, υποστήριξε ότι η απόφαση της Ευρώπης να διακόψει τις ρωσικές εισαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου δεν έχει κάνει τίποτα άλλο παρά να βλάψει τις δικές της οικονομίες και να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα των αμερικανικών εταιρειών, ενώ η Ρωσία συνεχίζει να εξάγει τους υδρογονάνθρακές της αδιατάρακτα.

Η ανελέητη προσήλωση της Δύσης να τιμωρήσει τη Ρωσία με οικονομικό πόλεμο ξεκίνησε πριν από δεκαετία.

Η Αμερική και η ΕΕ επέβαλαν κυρώσεις σε ρωσικές εταιρείες από το 2014 μετά την ένταξη της Κριμαίας.

Η Δρ. Kirkham πιστεύει ότι αυτές οι τακτικές έχουν απλώς επιταχύνει τις ρωσικές προσπάθειες να υπονομεύσει τη δυτική κυριαρχία σε παγκόσμια πολιτικά και οικονομικά θέματα.

“Η απομόνωση της Ρωσίας είναι μύθος”, είπε κατηγορηματικά.

“Η Μόσχα έχει δημιουργήσει ισχυρές συμμαχίες με τους εταίρους της BRICS και άλλα κράτη στη Μέση Ανατολή, την Αφρική και τη Λατινική Αμερική, προκειμένου να δημιουργήσει μια νέα παγκόσμια ισορροπία δυνάμεων.

Αυτό που βλέπουμε τώρα είναι η ανάπτυξη εναλλακτικών εμπορικών οδών, συστημάτων πληρωμών και αφορολόγητων ζωνών που παρακάμπτουν τις κυρώσεις και τους δυτικούς μηχανισμούς ελέγχου.

Ο πιο ανησυχητικός παράγοντας για τη Δύση είναι ότι, μακροπρόθεσμα, η υπερβολική εξάρτησή της από τη συμμόρφωση με τις κυρώσεις θα υπονομεύσει τους ίδιους τους μηχανισμούς μέσω των οποίων λειτουργούν αποτελεσματικά οι κυρώσεις, δηλαδή την ηγεμονία του δολαρίου και τον έλεγχο των αλυσίδων εφοδιασμού».

Οι υποστηρικτές του καθεστώτος κυρώσεων της Δύσης ισχυρίζονται ότι η τρέχουσα οικονομική ισχύς της Ρωσίας δεν θα διαρκέσει, υποστηρίζοντας ότι ο πραγματικός αντίκτυπος θα γίνει αισθητός τους επόμενους μήνες και χρόνια καθώς ο πόλεμος συνεχίζεται.

Αλλά η Δρ. Kirkham αμφιβάλλει για αυτό, υποστηρίζοντας ότι η Ρωσία τους τελευταίους μήνες έχει αρχίσει να ενισχύει τις ελλείψεις της.

«Το 2022-2024, με ρεκόρ υψηλές αμυντικές δαπάνες (7,5% του ΑΕΠ), έχουμε δει μια ώθηση στις στρατιωτικές ικανότητες της Ρωσίας – η χώρα διαθέτει όλους τους απαραίτητους φυσικούς πόρους, εργατικό δυναμικό και γνώσεις για να ανταποκριθεί στις ανάγκες της».

«Τα κενά σε ορισμένους τομείς όπως τα ηλεκτρονικά και τα μηχανήματα έχουν καλυφθεί με επιτυχία από τους εταίρους της Ρωσίας που τώρα όχι μόνο αναπληρώνουν τις ελλείψεις της Ρωσίας σε ορισμένα βασικά στοιχεία, αλλά μοιράζονται επίσης την τεχνογνωσία και τις γνώσεις τους για να εξασφαλίσουν τη μελλοντική αυτάρκεια και την εγχώρια παραγωγή της Ρωσίας.

Θα ήταν λάθος να υποστηρίξουμε ότι η οικονομία του «Καλάσνικοφ» εξαρτάται από τη συνέχιση του πολέμου».

Ο Cafruny προχώρησε ακόμη παραπέρα, υποδηλώνοντας ότι ο αντίκτυπος του πολέμου και οι επακόλουθες κυρώσεις μπορεί να είναι ακόμη και καθαρό όφελος για τη Μόσχα.

«Σίγουρα, η στρατιωτικοποίηση της οικονομίας μπορεί να οδηγήσει σε συμφόρηση στον δρόμο, αλλά αν μη τι άλλο, ο συνολικός αντίκτυπος του πολέμου στη ρωσική οικονομία ήταν γενικά θετικός», δήλωσε.

Συνέχισε εξηγώντας πώς η Ευρώπη σημείωσε αυτογκόλ με την απόφασή της να απομακρυνθεί από τις ρωσικές εισαγωγές ενέργειας, παλεύοντας με τις αυξανόμενες τιμές, ενώ εταιρείες όπως η Κίνα και η Ινδία αγοράζουν το αργό πετρέλαιο της Μόσχας με αξιοζήλευτη έκπτωση.

Και η διάτρητη φύση των κυρώσεων επέτρεψε στη Ρωσία να παρακάμψει τους περιορισμούς, με τρίτες χώρες απλώς να μπορούν να αγοράσουν το προϊόν της Μόσχας και να το πουλήσουν.

ViberΑκολούθησε το patriotiko.gr στο Viber για να βλέπεις τα νέα της ημέρας!
TelegramΑκολούθησε το patriotiko.gr στο Telegram για να βλέπεις τα νέα της ημέρας!
Scroll to Top