Έπεσε η τιμή του ηλεκτρικού: Η κυβέρνηση προμηθεύεται Ρωσικό αέριο σε μεγαλύτερες ποσότητες από ότι προπολεμικά

Έπεσε η τιμή του ηλεκτρικού: Η κυβέρνηση προμηθεύεται Ρωσικό αέριο σε μεγαλύτερες ποσότητες από ότι προπολεμικά

Μόλις πριν από δύο χρόνια, οι Έλληνες αντιμετώπιζαν λογαριασμούς που έφταναν τα 2.000 ευρώ.

Δεν έχουν περάσει ούτε δύο χρόνια από εκείνη την ανησυχητική περίοδο για την οικονομία των Ελλήνων πολιτών, όπου οι λογαριασμοί ηλεκτρικού ρεύματος έφταναν κατά μέσο όρο τα 2.000 ευρώ.

Στην τωρινή περίοδο, οι τιμές έχουν επανέλθει σε φυσιολογικά επίπεδα και μάλιστα τείνουν να χαρακτηριστούν ως φθηνές, λαμβάνοντας υπόψη τις συνθήκες της εποχής.

Παρόλα αυτά, δημιουργείται η ερώτηση: τι συνέβη τότε που οι Έλληνες έπρεπε να αντιμετωπίσουν τέτοιου είδους ανυπόφορα κόστη για το ηλεκτρικό ρεύμα;

Γιατί κανένα μέλος της κυβέρνησης δεν έχει δώσει εξηγήσεις σχετικά με το για ποιον λόγο το ηλεκτρικό ρεύμα έγινε τώρα προσιτό για τον μέσο Έλληνα πολίτη.

Τότε, όταν οι τιμές εκτοξεύτηκαν σε ασύλληπτα επίπεδα, οι ειδήσεις επικεντρώθηκαν στις επιλογές της κυβέρνησης σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία, καταλήγοντας ότι το Χρηματιστήριο Ενέργειας φέρει ευθύνη…

Πράγματι, κατηγορήθηκε ότι κατά τη διάρκεια της ενεργειακής κρίσης συνέβαλε στις υψηλές αυξήσεις των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος και υποκινούσε φαινόμενα κερδοσκοπίας.

Ωστόσο, το Χρηματιστήριο Ενέργειας, όπως κάθε χρηματιστήριο, λειτουργεί βάσει κάποιων λογικών κανόνων.

Αυτοί οι κανόνες απλοποιημένα λένε: πώς παράγεται η ενέργειά σου; Κυρίως από φυσικό αέριο και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Το πρώτο εξαρτάται από πού αγοράζεις. Η δεύτερη επιλογή, ειλικρινά, ακόμα δεν είναι φθηνή.

Ας εξετάσουμε την πρώτη επιλογή που δεν μπορούσε να αλλάξει και αφορούσε το φυσικό αέριο.

Η Ελλάδα, υπό την κυβέρνηση Μητσοτάκη, μείωσε δραστικά την εισαγωγή ρωσικού φυσικού αερίου, το οποίο ήταν εξαιρετικά φθηνό, και αντίθετα επέλεξε να το αντικαταστήσει με το ακριβότατο αμερικανικό LNG, που είχε ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό:

Ήταν πέντε έως έξι φορές ακριβότερο από το ρωσικό αέριο.

Τι σημαίνει αυτό απλοϊκά; Ότι η παραγωγή ενέργειας είχε ένα πολύ μεγάλο κόστος, όπως συνέβη, γιατί η αγορά του αμερικανικού LNG έπρεπε να καλυφθεί από κάποιους.

Οι “κάποιοι” δεν είναι ποτέ οι υπουργοί και οι πρωθυπουργοί, είναι πάντα αυτοί που τους ψηφίζουν.

Τι συμβαίνει τώρα, όταν οι τιμές έχουν “χαμηλώσει” αρκετά;

Για να μιλήσουμε με αριθμούς που λένε πάντα την αλήθεια:

Η συμμετοχή του ρωσικού φυσικού αερίου στην ελληνική αγορά το 9μηνο του 2023 έφθασε το 72%, ενώ το μερίδιο του στο συνολικό μείγμα της αγοράς αυξήθηκε στο 45%.

Εντυπωσιακή είναι και η αύξηση της κατανάλωσης φυσικού αερίου το πρώτο δίμηνο του 2024, καθώς έφτασε το +30,1% σε σχέση με το αντίστοιχο δίμηνο του 2023, με τους καταναλωτές να στρέφονται σε αυτό λόγω της υποχώρησης των τιμών.

Στα αξιοσημείωτα της έκθεσης ανήκει και η πηγή των εισαγωγών αερίου, που παραμένει η Gazprom της Ρωσίας.

Κατά την περίοδο Ιούνιος 2023 – Φεβρουάριος 2024, οι εισαγωγές ρωσικού αερίου μέσω αγωγών και LNG αυξήθηκαν κατά τουλάχιστον 30% σε σχέση με προηγούμενη περίοδο.

Καταλήγοντας, οι εισαγωγές του ρωσικού φυσικού αερίου αποκαταστάθηκαν, και το ηλεκτρικό ρεύμα έγινε ξανά προσιτό.

Για να θυμηθούμε το “χάλι” του προηγούμενου έτους, ας αναφέρουμε την ομολογία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Από το Νταβός της Ελβετίας, όπου συμμετείχε σε πάνελ για την Πράσινη Συμφωνία της Ε.Ε. το 2024, ο Μητσοτάκης παραδέχτηκε ότι οι Έλληνες φορολογούμενοι πλήρωσαν 7 φορές περισσότερα χρήματα για αγορά φυσικού αερίου λόγω κυρώσεων κατά της Ρωσίας.

Αναφέρθηκε επίσης στην απόφαση να απομακρυνθεί η χώρα από τον άνθρακα και να χρησιμοποιηθεί το φυσικό αέριο, απόφαση που κόστισε πολλά στην ελληνική κοινωνία.

Καταλήγοντας, είναι εμφανές πως οι αποφάσεις της κυβέρνησης άσκησαν σημαντική επιρροή στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος, και η ομολογία του πρωθυπουργού αποκαλύπτει το πλήρη κόστος αυτών των αποφάσεων.

ViberΑκολούθησε το patriotiko.gr στο Viber για να βλέπεις τα νέα της ημέρας!
TelegramΑκολούθησε το patriotiko.gr στο Telegram για να βλέπεις τα νέα της ημέρας!
Scroll to Top