Έναρξη Λειτουργίας Πρώτης Μονάδας Ηλεκτροπαραγωγής στο Ακουγιού από τους Τούρκους - Ο Ερντογάν Προσπαθεί να Πείσει για Συνεργασία σε Ανατολικό Μεσόγειο και Αιγαίο

Έναρξη Λειτουργίας Πρώτης Μονάδας Ηλεκτροπαραγωγής στο Ακουγιού από τους Τούρκους – Ο Ερντογάν Προσπαθεί να Πείσει για Συνεργασία σε Ανατολικό Μεσόγειο και Αιγαίο

Η Τουρκία, με το πράσινο φως για τη λειτουργία της πρώτης μονάδας ισχύος του πυρηνικού εργοστασίου Akkuyu, εκφράζει τη βούλησή της για συνεργασία στον τομέα της πυρηνικής ενέργειας με την Ελλάδα. Ωστόσο, η εκτίμηση είναι ότι ο Τούρκος Πρόεδρος επιθυμεί προηγούμενη συνεργασία στην εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο. Η εξέλιξη αυτή ανοίγει τον δρόμο για περαιτέρω συζητήσεις και διπλωματικές πρωτοβουλίες μεταξύ των δύο χωρών στον τομέα της ενέργειας.

Οι Τούρκοι δίνουν στη Rosatom την άδεια έναρξης λειτουργίας  της πρώτης Μόνάδας παραγωγής του Ακουγιού  

Σύμφωνα με τουρκικές πηγές, οι αρχές των γειτόνων χορήγησαν άδεια για την εκκίνηση της λειτουργίας της πρώτης μονάδας ηλεκτροπαραγωγής του πρώτου πυρηνικού σταθμού της Τουρκίας. Ο πυρηνικός σταθμός Akkuyu κατασκευάζεται από τη ρωσική εταιρεία Rosatom στην επαρχία Μερσίνης στη νότια ακτογραμμή της Μεσογείου. Η Akkuyu Nuclear JSC της Rosatom ανακοίνωσε ότι κατέθεσε τα απαραίτητα έγγραφα για την άδεια λειτουργίας στην Τουρκική Ρυθμιστική Αρχή Πυρηνικών στις 17 Μαρτίου και 24 Αυγούστου. Αυτή η εξέλιξη σηματοδοτεί ένα σημαντικό βήμα για τον πυρηνικό τομέα της Τουρκίας.

Η ακολουθητέα διαδικασία

Η Τουρκική Ρυθμιστική Πυρηνική Αρχή εξέδωσε άδεια λειτουργίας για την πρώτη μονάδα του πυρηνικού σταθμού Akkuyu, μετά την ολοκλήρωση των φάσεων εκκίνησης, προσαρμογής και λειτουργίας. Η είδηση επιβεβαιώνει ότι οι απαιτήσεις της τουρκικής νομοθεσίας και των διεθνών προτύπων για την κατασκευή πυρηνικών σταθμών ηλεκτροπαραγωγής έχουν τηρηθεί. Η Αναστασία Ζοτέεβα, γενική διευθύντρια της Akkuyu Nuclear, επισημαίνει ότι η έκδοση της άδειας σηματοδοτεί την έναρξη μιας νέας, σημαντικής και υπεύθυνης φάσης για το έργο.

Τα επόμενα στάδια

Η εκδοθείσα άδεια λειτουργίας για τον πυρηνικό σταθμό Akkuyu ανοίγει τον δρόμο για το επόμενο βήμα, που είναι η λήψη άδειας λειτουργίας της πρώτης μονάδας ηλεκτροπαραγωγής. Αυτό θα επιτρέψει τη φόρτωση πυρηνικού καυσίμου στον αντιδραστήρα και την έναρξη εργασιών δοκιμών πριν από την πραγματική λειτουργία του. Η Akkuyu Nuclear συνεχίζει την ανάπτυξη της τεχνικής τεκμηρίωσης για την υποβολή αίτησης για την άδεια αυτή.

Η πρώτη παρτίδα πυρηνικών καυσίμων έφτασε στο Ακουγιού τον Απρίλιο 2023

Η Τουρκία επιτυγχάνει το καθεστώς της χώρας με πυρηνική ενέργεια, καθώς ο πυρηνικός σταθμός Akkuyu λάμβανε την πρώτη παρτίδα πυρηνικών καυσίμων τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους. Η συμφωνία μεταξύ Τουρκίας και Ρωσίας, υπογεγραμμένη το 2010, προέβλεπε την κατασκευή του εργοστασίου, που θα αποτελείται από τέσσερις ρωσικά αντιδραστήρες VVER, με συνολική εγκατεστημένη ισχύ 4.800 MW. Ο πρώτος αντιδραστήρας αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία το επόμενο έτος, και το εργοστάσιο θα παρέχει το 10% της ηλεκτρικής ενέργειας της Τουρκίας. Η Rosatom θα χειρίζεται τον πλήρη κύκλο ζωής του σταθμού, με την επένδυση να ανέρχεται σε περίπου 20 δισεκατομμύρια δολάρια, αποτελώντας τη μεγαλύτερη επένδυση σε μία τοποθεσία στην ιστορία της Τουρκίας.

Οι τουρκικές φιλοδοξίες και οι νέοι σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής

Το εργοστάσιο Akkuyu αποτελεί μέρος του φιλόδοξου σχεδίου της Τουρκίας για την αύξηση της ικανότητας ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έως το 2053, ενσωματώνοντας την πυρηνική ενέργεια στον ενεργειακό τομέα. Ο στόχος είναι η αύξηση της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από πυρηνική ενέργεια στα 20 γιγαβάτ, περίπου τεσσερις φορές περισσότερο από ό,τι μπορεί να παράγει το εργοστάσιο Akkuyu. Για την επίτευξη αυτού του στόχου, η Τουρκία συζητά την ενδεχόμενη χρήση μικρών πυρηνικών αντιδραστήρων (SMR) και έχει ενεργές συζητήσεις με πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, για την κατασκευή ενός δεύτερου πυρηνικού σταθμού ενέργειας. Παράλληλα, υπάρχουν διαπραγματεύσεις για την κατασκευή του τρίτου πυρηνικού εργοστασίου στην περιοχή της Θράκης με τη βοήθεια της Κίνας, ενώ ελπίζεται η σύναψη συμφωνίας σύντομα.

Ο “ανοιχτοχέρης” σε θέματα ενέργειας Ερντογάν 

Στις πρόσφατες δηλώσεις του, ο Ερντογάν εξέφρασε τη δυνατότητα να επιτραπεί στην Ελλάδα να επωφεληθεί από τον πυρηνικό σταθμό που σχεδιάζει η Τουρκία κοντά στην ακτή της Μαύρης Θάλασσας. Ο Τούρκος Πρόεδρος εκφράζει την προσπάθειά του για επέκταση και ενίσχυση της συνεργασίας με την Ελλάδα, περιλαμβανομένου όχι μόνο του τομέα της ενέργειας αλλά και της πυρηνικής ενέργειας. Η πρότασή του περιλαμβάνει τη δυνατότητα συνεργασίας στον τομέα των υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο πριν από την εξέταση συνεργασίας στον τομέα της πυρηνικής ενέργειας. Οι δηλώσεις του έγιναν κατά τη διάρκεια της επιστροφής του από την επίσκεψή του στην Αθήνα, όπου Ελλάδα και Τουρκία πραγματοποίησαν σημαντικές εξελίξεις για την επίλυση των διαφορών τους.

ViberΑκολούθησε το patriotiko.gr στο Viber για να βλέπεις τα νέα της ημέρας!
TelegramΑκολούθησε το patriotiko.gr στο Telegram για να βλέπεις τα νέα της ημέρας!
Scroll to Top