Ευρωπαϊκή Εισαγγελία: Έρευνα κατά της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για τα εμβόλια της Pfizer

Ευρωπαϊκή Εισαγγελία: Έρευνα κατά της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για τα εμβόλια της Pfizer

Ερευνάται για “παρέμβαση σε δημόσιες λειτουργίες, καταστροφή SMS, διαφθορά και σύγκρουση συμφερόντων”.

Αρχίζει η έρευνα εις βάρος της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, και του διευθύνοντος συμβούλου της Pfizer, Άλμπερτ Μπουρλά, από εισαγγελείς στη Λιέγη, με στόχο να διερευνηθούν οι καταγγελίες σχετικά με τις διαπραγματεύσεις για το εμβόλιο κατά του Covid 19.

Οι ερευνητές από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία (EPPO) βοηθούν τους τελευταίους μήνες τους Βέλγους εισαγγελείς που διερευνούν την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για “παρέμβαση σε δημόσιες λειτουργίες, καταστροφή SMS, διαφθορά και σύγκρουση συμφερόντων”, σύμφωνα με νομικά έγγραφα που εξέτασε το POLITICO.

Καθώς η EPPO ερευνά τα φερόμενα ποινικά αδικήματα, δεν έχει ακόμη απαγγελθεί κατηγορία σε κανέναν σχετικά με την υπόθεση.

Η έρευνα ξεκίνησε αρχικά από τις βελγικές δικαστικές αρχές στη Λιέγη στις αρχές του 2023, μετά από ποινική καταγγελία που υπέβαλε ο τοπικός λομπίστας Φρεντέρικ Μπαλντάν.

Αργότερα προσχώρησαν η ουγγρική και η πολωνική κυβέρνηση – αν και η τελευταία βρίσκεται στη διαδικασία απόσυρσης της καταγγελίας της μετά την εκλογική νίκη μιας φιλοευρωπαϊκής κυβέρνησης με επικεφαλής τον Ντόναλντ Τουσκ, δήλωσε εκπρόσωπος της πολωνικής κυβέρνησης στο POLITICO.

Η καταγγελία του Μπαλντάν επικεντρώθηκε σε μια φερόμενη ανταλλαγή γραπτών μηνυμάτων μεταξύ της φον ντερ Λάιεν και του επικεφαλής της Pfizer, Άλμπερτ Μπουρλά, κατά την προετοιμασία της μεγαλύτερης συμφωνίας της ΕΕ για τα εμβόλια στο αποκορύφωμα της πανδημίας Covid-19, σε μια υπόθεση που ονομάστηκε “Pfizergate”.

Η εφημερίδα New York Times, που πρώτη αποκάλυψε ότι η ανταλλαγή μηνυμάτων είχε λάβει χώρα καθώς οι δύο ηγέτες επεξεργάζονταν τους όρους της συμφωνίας, ξεκίνησε παράλληλη αγωγή κατά της Επιτροπής, αφού αυτή αρνήθηκε να αποκαλύψει το περιεχόμενο των μηνυμάτων μετά από αίτημα πρόσβασης σε έγγραφα.

Η είδηση ότι η EPPO διερευνά τώρα την υπόθεση ενέχει τον κίνδυνο να εξεταστεί περαιτέρω ο ρόλος της προέδρου της Επιτροπής στη μεγαλεπήβολη συμφωνία για τα εμβόλια, η αξία της οποίας εκτιμάται ότι ξεπερνούσε τα 20 δισεκατομμύρια ευρώ.

Η EPPO ηγείται πανευρωπαϊκών ερευνών για οικονομικά εγκλήματα και θεωρητικά θα μπορούσε να κατάσχει τηλέφωνα και άλλο σχετικό υλικό από τα γραφεία της Επιτροπής ή σε άλλες χώρες της Ευρώπης, όπως η πατρίδα της φον ντερ Λάιεν, η Γερμανία.

Η εξέλιξη αυτή έρχεται σε μια ευαίσθητη στιγμή για την επικεφαλής της ΕΕ, καθώς διανύει τη μετάβαση σε αυτό που παρατηρητές των Βρυξελλών αναμένουν ότι θα είναι μια δεύτερη θητεία στην ηγεσία της Κομισιόν.

Η Επιτροπή έχει μέχρι στιγμής αρνηθεί να αποκαλύψει το περιεχόμενο των γραπτών μηνυμάτων ή ακόμη και να επιβεβαιώσει την ύπαρξή τους.

Η συμφωνία, η οποία αποτέλεσε αντικείμενο διαπραγμάτευσης στο αποκορύφωμα της πανδημίας το 2021, θεωρήθηκε αρχικά ως θρίαμβος της φον ντερ Λάιεν.

Όμως, η τεράστια ποσότητα των εμβολίων που αγοράστηκαν έχει προκαλέσει ερωτήματα, με το POLITICO να αποκαλύπτει στα τέλη του περασμένου έτους ότι υπήρχαν “πεταμένες” δόσεις αξίας τουλάχιστον 4 δισεκατομμυρίων ευρώ. Η σύμβαση εμβολίων με την Pfizer έχει έκτοτε επαναδιαπραγματευτεί.

Οι υποστηρικτές της διαφάνειας και ορισμένοι πολιτικοί αντίπαλοι προσπάθησαν να ασκήσουν πίεση στην Επιτροπή για να συζητήσει την υπόθεση, αλλά η φον ντερ Λάιεν έχει αποφύγει μέχρι στιγμής να ασχοληθεί με αυτήν.

Σε απάντηση σε άμεση ερώτηση που της έθεσε το POLITICO σχετικά με τα μηνύματα κειμένου που λείπουν, η φον ντερ Λάιεν δήλωσε: “Η Επιτροπή δεν έχει απαντήσει στην υπόθεση: ‘Όλα τα απαραίτητα σχετικά με αυτό έχουν ειπωθεί και ανταλλαχθεί. Και θα περιμένουμε τα αποτελέσματα’ “.

Το 2022, το EPPO ανακοίνωσε ότι εξετάζει γενικότερα τις προμήθειες εμβολίων της ΕΕ, αλλά αυτή είναι η πρώτη φορά που το γραφείο συνδέεται ρητά με το Pfizergate.

Η υπόθεση που εξετάζει τώρα το EPPO συγκεντρώνει πολλά διαφορετικά νομικά, πολιτικά και οικονομικά σκέλη – και τέμνεται με αγωγές που άσκησε ο φαρμακευτικός γίγαντας Pfizer κατά της Ουγγαρίας και της Πολωνίας.

Πέρυσι, ο Μπουρλά είχε κατηγορήσει την Πολωνία ότι επιδιώκει “αποπληθωρισμό” της κατηγορίας σχετικά με τις διαπραγματεύσεις για τα εμβόλια, ενώ η Ουγγαρία έχει ήδη αντιμετωπίσει αγωγή για παράνομη διανομή του εμβολίου της Pfizer και της BioNTech, που ανακοίνωσε το EPPO πέρυσι.

Οι εκπρόσωποι της EPPO αρνήθηκαν να σχολιάσουν το περιεχόμενο των συζητήσεων με τους βελγικούς εισαγγελείς.

Ένας εκπρόσωπος της Pfizer δήλωσε ότι η εταιρεία δεν έχει ακόμη ενημερωθεί για την εξέλιξη της έρευνας της EPPO και δεν είναι σε θέση να σχολιάσει.

Η εκπρόσωπος της Φον ντερ Λάιεν δήλωσε ότι η πρόεδρος της Επιτροπής “δεν έχει παραλάβει αναφορά για μια ερευνητική δράση της EPPO”.

Το POLITICO δεν έχει πλήρη πρόσβαση στα νομικά έγγραφα που σχετίζονται με την εξέλιξη της έρευνας της EPPO.

Ο επόμενος γύρος εξελίξεων θα περιλαμβάνει την απόφαση των Βρυξελλών για το αν θα προσφύγει η Επιτροπή σε έφεση για να εμποδίσει την EPPO να απασχολήσει οποιαδήποτε συλλογική δράση.

ViberΑκολούθησε το patriotiko.gr στο Viber για να βλέπεις τα νέα της ημέρας!
TelegramΑκολούθησε το patriotiko.gr στο Telegram για να βλέπεις τα νέα της ημέρας!
Scroll to Top