Θάνατος ελεγκτή εναέριας κυκλοφορίας στην Θεσσαλονίκη κατά τη διάρκεια υπηρεσίας

Θάνατος ελεγκτή εναέριας κυκλοφορίας στην Θεσσαλονίκη κατά τη διάρκεια υπηρεσίας

Σοβαρές ανησυχίες προκαλούν οι ελλείψεις προσωπικού και τα εξαντλητικά ωράρια εργασίας.

Ένας ελεγκτής εναέριας κυκλοφορίας έχασε τη ζωή του κατά τη διάρκεια εργασίας στη Θεσσαλονίκη, δημιουργώντας δικαιολογημένες ανησυχίες σχετικά με την ασφάλεια των πτήσεων και τον κίνδυνο επανάληψης μιας τραγωδίας όπως αυτή των Τεμπών.

Για να γίνει κατανοητό το τι μπορεί να συμβεί, ας ρίξουμε μια ματιά στα καθήκοντα του ελεγκτή:

Ο Ελεγκτής Εναέριας Κυκλοφορίας δίνει άδεια για την έναρξη λειτουργίας των κινητήρων του αεροσκάφους, καθοδηγεί το αεροπλάνο προς το διάδρομο απογείωσης και δίνει την τελική εντολή για την απογείωση.

Επιπλέον, κατευθύνει το αεροπλάνο στον αέρα μέσα στους αεροδιαδρόμους πτήσης, ώστε να προσεγγίσει τον διάδρομο προσγείωσης και, κατόπιν, εκτός από τον διάδρομο προσγείωσης, όπου την ευθύνη αναλαμβάνει το προσωπικό εδάφους.

Παρέχει πληροφορίες πτήσεων και κινητοποιεί τις σωστικές υπηρεσίες σύμφωνα με τους ισχύοντες κανονισμούς και διαδικασίες.

Συνεργάζεται στενά με το προσωπικό άλλων υπηρεσιών που σχετίζονται με τον έλεγχο εναέριας κυκλοφορίας, όπως η Μετεωρολογική Υπηρεσία, η Αερολιμενική Υπηρεσία, η Αρχή Τηλεπικοινωνιών και, βεβαίως, η Πολεμική Αεροπορία.

Εξαιτίας του θανάτου ενός συναδέλφου τους εν ώρα υπηρεσίας στο αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης, η Ενωση Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας Ελλάδας (ΕΕΕΚΕ) κήρυξε στάση εργασίας για την Τρίτη 9 Απριλίου από τις 8 το πρωί έως τις 12 το μεσημέρι. Ζητούν ενίσχυση του προσωπικού και διασφάλιση των εργαζομένων.

Επίσης, επισημαίνουν πέντε βασικά αιτήματα:

  1. Πλήρης στελέχωση όλων των μονάδων με ελεγκτές.
  2. Παρουσία γιατρού σε όλα τα αεροδρόμια και τις επιχειρησιακές μονάδες.
  3. Εξοπλισμός όλων των μονάδων με φαρμακεία και απινιδωτές.
  4. Εφαρμογή συστημάτων για τη διαχείριση της κόπωσης και του στρες των ελεγκτών.
  5. Στελέχωση όλων των βαρδιών με τουλάχιστον δύο άτομα.

Οι ελεγκτές αναφέρουν ότι η υποστελέχωση και ο απαρχαιωμένος εξοπλισμός προκαλούν σοβαρά προβλήματα στην ασφάλεια της αεροναυτιλίας και την εργασιακή τους κατάσταση.

ViberΑκολούθησε το patriotiko.gr στο Viber για να βλέπεις τα νέα της ημέρας!
TelegramΑκολούθησε το patriotiko.gr στο Telegram για να βλέπεις τα νέα της ημέρας!
Scroll to Top